Grupa državnih parlamentaraca posjetila povratnike u RS

Vijesti 20. jan 202219:56 0 komentara
PS BiH

Grupa poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju gdje se susrela sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Predsjedavajući i poslanici Predstavničkog doma Denis Zvizdić, Saša Magazinovići Predrag Kojović te delegat u Domu naroda Denis Bećirović u Foči su razgovarali sa predstavnicima povratnika u Foču kao i sa zamjenicom načelnika općine Foča Vesnom Rašević te predsjednikom Skupštine općine Foča Srđanom Draškovićem.

Nakon toga, uslijedila je posjeta Gacku i susret sa predstavnicima povratničke zajednice sa kojima je također razgovarano o aktuelnoj situaciji u svijetlu nedavnih uznemiravajućih zbivanja.

Poslanici u Predstavničkom domu Mirjana Marinković- Lepić, Zlatan Begić i Šemsudin Mehmedović u Bratuncu su razgovarali sa predsjednikom Skupštine općine Radislavom Jovanovićem, a ovom sastanku prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. Uslijedio je i radni sastanak sa načelnikom općine Bratunac Srđanom Rankićem, a potom su razgovarali i sa predstavnicima povratnika u Janju.

Tokom posjete Prijedoru, poslanici Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija i Zukan Helez razgovarali su sa predstavnicima povratnika kao i sa članovima Udruženja veterana Krajine iz Prijedora, Novog, Kostajnice, Dubice i Gradiške. Grupa poslanika razgovarala je predsjednikom Skupštine grada Prijedora Mirsadom Duratovićem, a jedna od tema o kojima se danas razgovaralo bio je i zahtjev da se u Budžetu Federacije BiH predvide povećana sredstva za podršku povratku.

Jedinstvena ocjena sa današnjih sastanaka je da je potrebno zaustaviti ugrožavanje sigurnosti povratnika i nastaviti saradnju i izgradnju mira, jer je to jedino moguće i prihvatljivo rješenje za sve građane Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je potrebno raditi na jačanju cjelokupne ekonomske situacije u državi.Rekli su da su suživot i smirivanje tenzija važni za sve i da je neophodno raditi na još većoj izgradnji infrastrukturnih objekata koji su važni za poboljšanje kvaliteta života povratnika, kao i na izgradnji i rekonstrukciji stambenih jedinica, te na aktivnostima koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je iz Sektora za odnose sa javnošću PS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!