Donosimo detalje rezolucije čije usvajanje “opstruirali su HDZ i SNSD”

Vijesti 14. dec 202117:06 > 17:15
Fena

Grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijela je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine. Predložili su da se ona uvrsti kao dodatna obavezna tačka dnevnog reda 25. sjednice ovog doma PSBiH, koja se trebala održati danas. Do toga nije došlo, s obzirom da dnevni red nije usvojen, a sjednica je prekinuta. Tekst ovog Prijedloga prenosimo u cijelosti.

1. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) najoštrije osuđuje i u potpunosti odbacuje zaključke i Deklaraciju o ustavnim principima koji su usvojeni na 24. Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS održanoj 10.12.2021. godine ( u daljem tekstu: zaključci i Deklaracija) i iste ocjenjuje neustavnim i suprotnim zakonima BiH, s obzirom da je Parlamentarna skupština BiH sve navedene zakone usvojila prema ustavnoj i poslovničkoj proceduri, da su za sve navedene zakone glasali poslanici i delegati u PSBiH iz svih naroda i oba bh. entiteta, te da se isti mogu mijenjati ili dopunjavati samo po istoj proceduri kako su prvobitno usvojeni, a to je u PSBiH. Entiteti nemaju pravo jednostrano regulisati zakonsku materiju koja već postoji na državnom nivou.

2. Imajući u vidu navedeno u tački 1. ove Rezolucije, Predstavnički dom zaključke i Deklaraciju NSRS definiše kao napad na ustavi poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

3. Predstavnički dom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno reaguje i procesuira sve one koji su javo podstrekivali i učestvovali u izvršenju krivičnog djela napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

4. Predstavnički dom traži od Visokog predstavnika za BiH, Vijeća za implementaciju mira u BiH i međunarodne zajednice u cijelosti da odmah reaguju i u skladu sa svojim ovlastima sankcionišu i zaustave u započetim aktivnostima sve one koji rade na rušenju ustavnog poretka i državnih institucija BiH. U suprotnom može doći do ugrožavanja mira u BiH, što može imati nesagledive posljedice za BiH, region Zapadnog Balkana i Evropu u širem smislu.

5. Predstavnički dom poziva Predsjedništvo BiH da razmotri raspuštanje Doma naroda PSBiH (u daljem tekstu Dom naroda), uzimajući u obzir kontrolni paket koji SNSD i HDZ imaju u Domu naroda koji je rezultat podrške koalicionog partnera SDA u izboru članova Doma naroda.

6. Predstavnički dom poziva NATO snage da pojačaju svoje vojno prisustvo u BiH, posebno u Brčko Distriktu BiH, s obzirom da NATO ima ovlast uspostaviti takve snage prema Aneksu 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Herecgovini.

Potpisnici Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine su Denis Zvizdić (NiP), Nermin Nikšić (SDP), Saša Magazinović (SDP), Zukan Helez (SDP), Nada Mladina (SDP), Predrag Kojević (NS), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Damir Arnaut (NS), Aida Baručija (NB), i Jasmin Emrić (A-SDA).

Podsjećamo, zastupnici Adil Osmanović i Damir Arnaut ocijenili su kako su HDZ BiH i SNSD opstruirali održavanje sjednice Predstavničkog doma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad