Gutić: Otpustio sam pola radnika zbog kampanje protiv MHE

Vijesti 09. dec 202114:01 1 komentar
N1

Zbog kampanje koja se vodi protiv gradnje mini hidroelektrana (MHE), Ramo Gutić,vlasnik kompanije Banstroj koja proizvodi dijelove za MHE, kaže da je otpustio 20 radnika. Ukoliko Zakon o električnoj energiji bude usvojen danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, taj broj će, tvrdi, biti i veći.

“Ovo oko malih hidroelektrana je već urodilo plodom – ja sam već blizu 20 ljudi otpustio. Njih 20 ih je ostalo bez posla. Ako je medijima i nevladinim organizacijama to bio cilj, eto, imate to crno na bijelo. Bit će možda još smanjenje od deset ljudi, ali ova firma mora raditi, mora postojati, ali drugog izbora neće biti”, govori vlasnik kompanije Banstroj.

Gutić odbacuje argumente da se na malim hidrocentralama ne zapošljava veliki broj ljudi. Tvrdi da će zakon zaustavii investicije vrijedne pet milijardi KM.

“Koliko male hidroelektrane radnih mjesta produkuju? Prilikom gradnje malih hidroelektrana angažovana je metaloprerada, građevinske firme, trgovačke firme.. .za izgradnju 500 malih hidroelektrana, moglo bi se u 10 godina investirati dvije i pol milijarde KM. Pričaju da mala hidroelektrana ne zapošljava, ali zapošljava gradnja objekata, a oni hoće gradnju objekata hidroelektrana da zabrane, to nema nigdje u svijetu”, rekao je sagivornik N1.

Komentarišući činjenicu da se gradnja MHE dovodi u vezu sa poplavama u pojedinim podučjima, Gutić odgovara:

“Na Željeznici imate izgrađenu malu hidroelektranu, pa je li ona kriva za poplave? Sad su male hidroelektrane krive za svaki problem u BiH. Mislim da su krive i za situaciju oko vojske, do te mjere su satanizirane.”

Na konstataciju da smo mogli vidjeti primjere korita rijeka koja su potpuno devastirana, i u kojima se nalaze oborena stabla, koja su prije mjesec dana napravila čepove ispod mostova, a što je izazvalo poplave, Gutić kaže da je to problem koji treba da riješavaju inspekcijski organi, te da takav pristup šteti cijeloj industriji.

“To je stvar inspekcija… kako se teren priprema, kako se trasa pravi… postoje projekti, a inspektori su tamo da nadziru gradnju male hidroelektrane. Vi ako ste investitor i ako dopustite da se radi bez nadzora – oni će raditi jer im je to najjeftinije. Opet govorim – graditi ili ne graditi – odgovor je graditi, svakako, uz nadzor i propis pri gradnji malih hidroelektrana”, naveo je još jednom.

Banstroj je preduzeće koje se bavi proizvodnjom turbina za MHE i druge opreme. Gutić kaže da se od 80, do 90% opreme za ova postrojenja proizvede u BiH, ali da se dio i izveze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare