GV Mostar: Izabrani predsjednici klubova Bošnjaka i Srba, ali ne i Hrvata

Vijesti 05. feb 202115:25 > 15:25
N1

U nastavku prve sjednice Gradskog vijeća Mostara predloženi su predsjednici klubova. No, ubrzo je uslijedila nova pauza jer zbog neprisustvovanja sjednici Boške Ćavar iz opravdanih razloga, predsjednik Kluba Hrvata nije mogao biti izabran, a postavilo se i pitanja da li je konstituisanje Gradskog vijeća danas bilo u skladu s procedurama jer je propisano da na toj sjednici moraju prisustvovati svi vijećnici.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Zlatko Guzin, a za predsjednika Kluba Srba Velibor Milivojević. Predsjednik Kluba Hrvata nije izabran s obzirom da vijećnica Ćavar nije prisutna jer se nalazi u izolaciji.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija postavila je i pitanje o legalnosti odluka koje se danas donesu i samom konstituisanju jer propisima je regulisano da pri konstituisanju GV Mostar mora biti prisutno svih 35 vijećnika.

Na prijedlog da vijećnica Ćavar položi zakletvu i glasa online, objašnjeno je kako to nije moguće jer Poslovnik ne predviđa mogućnost online javljanja jer je iz 2004. godine.

Predstavnici Kluba Hrvata razmotrili su mogućnost da oforme Odbor koji će otići do vijećnice kako bi glasala pismeno i putem koverte proslijedila svoj glas Gradskom vijeću.

Sekretarka GV Mostar podsjetila je kako su 2008. godine imali sličan slučaj kada jedan od vijećnika nije pisustvovao te su oformili odbor za glasanje, ali je zakletvu položio odmah na narednoj sjednici s obzirom da je Poslovnikom predivđeno da se zakletve polažu isključivo u Gradskom vijećom, odnosno pred vijećnicima.