Haag: Odbijena mogućnost ranijeg puštanja Vujadina Popovića

Vijesti 02. jan. 202108:38 > 11:034 komentara
Podijeli:
Izvor: MKSJ

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je mogućnost uslovnog ukidanja ostatka kazne Vujadinu Popoviću kojom je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za razmatranje njegovog prijevremenog puštanja na slobodu.

U odluci se navodi da je Njemačka, gdje je Popović 2015. godine prebačen na izdržavanje kazne, obavijestila Mehanizam da su, prema njemačkom zakonu, ispunjeni uslovi za uslovni prekid izdržavanja ostatka kazne osuđenika, javio je BIRN BiH.

Popović, nekadašnji načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), predao se Haškom tribunalu u aprilu 2005. godine, a 2010. je proglašen krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici. Ova kazna je potvrđena 2015. nakon čega je Popović upućen na izdržavanje kazne u Njemačku.

U odluci se napominje da država, u koju je haški osuđenik prebačen, treba obavijestiti Mehanizam ukoliko su, prema njenim zakonima, ispunjeni uslovi za prekid izdržavanja kazne. Njemačka je ovo obavještenje dostavila Mehanizmu u februaru ove godine.

Takođe se podsjeća da je moguće prijevremeno puštanje na slobodu osuđenih osoba u nadležnosti Mehanizma nakon odsluženja dvije trećine kazne, a ovom mogućnošću su obuhvaćeni i osuđenici na kaznu doživotnog zatvora. Predsjednik Mehanizma odlučuje o ovom pitanju bilo da je zahtjev podnio osuđenik ili je država poslala obavještenje.

Predsjednik Mehanizma Carmel Agius napominje da je raniji stav bio da se osuđenicima na doživotnu kaznu – dvije trećine računa u odnosu na više od 45 godina zatvora, koliko je tada bila najviša fiksna kazna izrečena pred tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, te napominje da je nakon tog stava izrečena i kazna od 47 godina zatvora.

Bez obzira koja kazna da se uzme u obzir, kako navodi Agius, Popović je izdržao 15 godina zatvora i nisu ispunjeni uslovi da bude razmatrano njegovo prijevremeno puštanje.

On u odluci navodi da prijevremeno puštanje može biti odobreno i prije dvije trećine odslužene kazne, ali da za to ne postoje potrebne izuzetne okolnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar