Haag pustio na slobodu Milivoja Petkovića uz dva uslova

Vijesti 23. dec 202121:47 2 komentara
Milivoj Petković
Milivoj Petković (JIRI BULLER / POOL / AFP)

Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio ratnog zločinca Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius  16. prosinca.

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata, 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

On je osuđen u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad Bošnjacima u BiH 1993-1994.

Sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade tzv. “Herceg-Bosne” Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja, Praljak je odbacio presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici te umro u bolnici u Den Haagu.

Petković je 22. rujna  2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor.

Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.

Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu.

Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić za Večernji list je u četvrtak potvrdila da je Petković u četvrtak stigao letom iz Bruxellesa u Zagreb te je potom otišao obitelji u Split.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare