Hadrović: Biden je veliki prijatelj BiH, ali moramo imati proaktivnu ulogu

Vijesti 14. jul 202114:59 > 17. jul 2021 13:51 0 komentara
N1

Gost Newsrooma bio je bivši bh. diplomata, danas aktivan u Savjetodavnom vijeću Bosne i Hercegovine Adnan Hadrović, gdje je komentarisao odnos SAD i BiH, kao i posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića BiH, ali i privođenje direkora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Hadrović je nedavno boravio u Sjedinjenim Američkim Državama te je rekao kako je situacija u toj državi u vezi sa koronavirusom bolja, da se sve više građana vakciniše, a da su dvije doze vakcine protiv korone primili građani na istočnoj i zapadnoj strani, a da se kaska sa vakcinisanjem u ruralnoj Americi.

Kako je naveo, građani ruralne Amerike ne žele da se vakcnišu i tu se nalaze džepovi u kojima se zadržava visok procenat zaraze koronavirusom. Također, rekao je da Amerika pored toga jeste li vakcnisani, traži i negativan test ukoliko ulazite u tu zemlju.

Hadrović je za N1 govorio i o odnosu Amerike i BiH.

Sa bilateralne tačke gledišta, odnosi su vrlo dobri iako mogu biti mnogo bolji. U posljednje vrijeme više je aktivnosti sa strane SAD prema BiH nego što je to iz BiH prema SAD, iako je nedavno završena posjeta ministrice vanjskih poslova SAD-u, što je bio dobar znak d se BiH vraća na teren SAD i aktivnije se uključuje u razgovore sa novom administracijom“, kazao je.

Rekao je i da ti odnosi moraju biti puno bolji, s obzirom da ih Hadrović vidi kao strateški važne odnose za BiH i budućnsot BiH. “Bez SAD smo svi duboko svjesni da nema napretka u BiH“, istakao je.

“Biden dokazani prijatelj BiH”

Govoreći o tome kakva je politika Joea Bidena prema BiH rekao je da je bilo  previše očekivanja od američkog predsjednika te da je to isticao u svojim medijskim istupima.

Biden je nedvojbeno dokazani veliki prijatelj BiH, ali moramo da razumijemo njegovu ulogu. Njemu na stolu stoji čitav spektar unutrašnjih političkih pitanja, ekonomskog oporavka postkorone, globalne probleme od Kkine, Rusije, Koreja, povlačenje iz Afganistana… Definitivno jesmo bili na njegovoj listi i jesmo i danas, ali sve vrijeme pokušavam poslati poruku da moramo imati proaktivnu ulogu. Ne možemo čekati da će ‘Bidenova konjica doći da rješava probleme’. Neće doći. Bh. elita mora uzeti stvari u svoje BiH ruke i zadovoljiti očekivanja administracije i kad to uradimo, budimo sigurni da će nam se to vratiti“, komentarisao je Hadrović.

Sankcije SAD-a prema korumpiranim političarima u BiH

Govorio je i o najavi proširenja američkih sankcija prema bh. korupmiranim dužnosnicima. Kako je istakao, to je u toku, te da se treba očekivati da će tu listu izbaciti u dogledno vrijeme.

Na njoj će se naći ne samo politička elita nego i članovi njihovih familija. Biden je 3. juna izašao sa dokumentom gdje kaže da je borba protiv korupcije strateški interes SAD, tako da su ta dva dokumenta u sinergiji pogotovo ciljano prema Balkanu i BiH. Mnoga imena će se naći na toj crnoj listi“, rekao je.

Važno je da se naglasi da sa dolaskom Bidena došlo se i do promjena u odnosima između Washingtona i Brisela. Sad se u vošingtonskim krugovima može čuti ‘4B’ – što znači Biden, brisel, Berlin, Bosna – odnosno sinergija aktivnosti Washingtona prema BiH. U tom segmentu očekujem sinergiju, jer bez učešča EU te sankcije ne znače puno. Primjer je Milorad Dodik koji je pod sankcijama, ali on nema nikakav problem s tim sankcijama, a s obzirom da jako puno nekretnina ima u Evropi, može biti pritisnut od Brisela, i ne samo on, već ini drugi. Očekujem da će ipak EU pratiti Washington“, istakao je Hadrović u Newsroomu.

O privođenju direktora OSA-e

Za našu emisiju komentarisao je i današnje privođenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te kazao kako bi volio da je to rad pravosudnih institucija BiH.

Mada u našim komplikovanim političkim odnosima za milimetar bih ostavio mogućnost da to može biti i neka vrsta unutrašnjopolitičkog obračuna, s obzirom da znamo da ne drže naše pravosuđe da je neovisno. To ostavlja dosta prostora za svaku vrstu spekulacija“, rekao je.

O posjeti Milanovića BiH

O posjeti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kazao je da je to vrlo nediplomatski čin predsjednika susjedne države koja sebe smatra prijateljskom državom BiH.

To je apsolutno miješanje predsjednika susjedne države u unutrašnja pitanja BiH. Nedopustiv čin da se na takav način ponaša na jednom dijelu teritorija suverene BiH. Sjećamo se njegovih poruka prije 10 godina u odnosu na šta danas govori. Vjerovatno mu se svidjelo skretanje u desno, i možda vodi predpolitičku kampanju za neke naredne izbore ili da se desnici kao ljevičar svidi u susjednoj Republici Hrvatskoj”, komentarisao je.

Zaključio je da je njegova posjeta određenim dijelovima BiH vrlo nediplomatski i nekorektan čin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!