Hadžialić reagovala na izjave iz Mađarske: BiH i njen narod su evropski

Vijesti 21. dec 202121:23 > 22. dec 2021 09:16 9 komentara
Goverment.se

Aida Hadžialić, nekada najmlađa ministrica u vladi Švedske a danas predsjednica SDP-a u pokrajini Stockholm odgovorila je na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o tome da je "izazov sa BiH je kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana".

“Bosna i Hercegovina i njen narod su evropski i autohtoni kao i Mađarska i Mađari. Većina je sekularna i Bosna se smatra najliberalnijom muslimanskom većinom na svijetu. Zauzmimo se za evropske vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava”, poručila je Hadžialić.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban danas je održao konferenciju za novinare u kojoj je govorio o aktuelnim temama u zemlji i Europi, a bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini.

Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu za 25. januar, gdje dolazi na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, u BiH je boravio i u novembru ove godine, ali tada se sastao jedino sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o “bliskim vezama” sa Dodikom, Orban je kazao kako je južna granica Mađarske od BiH udaljena tek 70-80 kilometara te da su izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji deseci hiljada došli u Mađarsku.

“Ako tamo dođe do sukoba, doći će i u Mađarskoj već sljedećeg jutra”, kazao je, te dodao kako je srpska nacija ključna na Balkanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare