Hadžić: Postupci rukovodstva koje predvodi SDA mogu se smatrati državnim udarom

Vijesti 04. jan 202118:55 > 21:08 2 komentara
N1

Zastupnik SDP-a U Skupštini Tuzlanskog kantona Dževad Hadžić optužio je rukovodstvo Skupštine predvođeno Žarkom Vujovićem, koje je kako tvrdi smijenjeno, da se njihovi postupci mogu smatrati državnim udarom. Govoreći u Danu uživo kazao je kako su Vladu i rukovodstvo Skupštine TK predvođeno strankom SDA legalno smijenili.

Hadžić je istakao kako su na sjednici Kluba Bošnjaka trebali formalno smijeniti predsjednika, ali da su bili izloženi “uvredama zastupnika iz SDA, DF-a i SBiH” te da su napustili sjednicu “htijući dovesti u pitanje održavanje iste”.

“Kolegij je zakazao sjednicu hitnog karaktera u 10 sati i zastupnici SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke su izjavili da neće doći jer smo na posljednjoj sjednici kazali kako nećemo podržati nikakve akte i dokumente Vlade koja nema podršku većine. Poslije uvreda na sjednici Kluba Bošnjaka, prikupili smo potpise i zakazali novu sjednicu hitnog karaktera u 10:15 sati. Pojavilo se u javnosti da na tu sjednicu nisu pozvani svi zastupnici i da nije vođen zapisnik. Danas smo to istražili, stručne službe su nam poslale službenu zabilješku da je zapisnik vođen, a da je na protokol stigao dokument u kojem se traži da se obavijeste svi zastupnici”, rekao je Hadžić.

Dodao je kako je zapisničarka kazala da “smijenjeno rukovodstvo pozvalo i tražilo od nje da pocijepa zapisnik, što je i učinila, te je napravila službenu zabilješku o tome”.

“Dakle, ljudi iz stručne službe su bili na sjednici. Mi smo smijenili predsjednika i potpredsjednika Skupštine, premijera i sve ministre. I u poslijepodnevnim satima smijenjeni predsjednik Skupštine Vujević je u sačinio akt u kojem od smijenjenog premijera traži da se proglasi vanredno stanje. Dokument je neovjeren pečatom Skupštine. Prema propisima vanredno stanje se može proglasiti ako je stanje elemenatrne nepogode i neodržavanja sjednica. Ne znam da li je neko u BiH proglasio ratno stanje ili Krizni štab FBiH stanje elementarne nepogode, a sjednice su održavane. Ovo se može smatrati državnim udarom”, rekao je Hadžić.

Dodao je kako su Žarko Vujović i Boris Krešić pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa da bi “blokirali TK” jer “ne postoji Vijeće koje odlučuje o tome i oni očekuju da nova većina podržava sve njihove odluke”.

“Vitalni nacionalni interes pokrenuli su za pitanje Srba i gospodin Selim Bešlagić je dao ostavku u cilju deblokade jer je na listi iza njega kandidat iz reda srpskog naroda. Pri tome bi imali tri predstavnika srpskog naroda i mogao bi se deblokirati proces, ali Vujović i Krešić su rekli da će i na tu odluku da će pokrenuti mehanizam vitalnog nacionalnog interesa. A za to je potrebno da dobiju dvotrećinsku većinu jednog od klubova koju nemaju. To je zloupotreba da se blokira TK”, kazao je.

Na komentare da je ista situacija bila 2013. godine kada je smijenjena vlada TK predvođena SDP-om, Hadžić je rekao da su i oni pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali da su imali dvotrećinsku većinu, dok “ovdje to rade predsjednik i potpredsjednik što Ustavom nije moguće”.

“Vujović i Krešić ignorišu odluku Kluba naroda i sami sebe predlažu za predsjednika i potpredsjednika i SDA-ova ećina je to podržala, a sedam dana nakon toga predložili su Vladu TK u kojoj nema zastupljenost našeg naroda, a na našu primjedbu tada su rekli da oni imaju većinu i da se žalimo Ustavnom sudu. To su ponovili i kod izbora komesara i drugih stvari”, rekao je Hadžić.

Govoreći o novoj većini i novoj vladi TK, kazao je kako će SDP za premijera predložiti prof. dr. Kadriju Hodžića, dok će za ministre naknadno utvrditi imena.

Odgovarajući na pitanja u vezi sutrašnje sjednice, Hadžić je rekao da je ona upitna, a da do 15. januara imaju rok da postignu kompromis za donošenje odluke o privremenom finansiranju kako ne bi bilo problema s isplatama plata i regulisanjem drugih obaveza.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare