Hadžić zadao zadaću novim mandatarima: Ovako ćemo napraviti ekonomski bum u BiH

Ekonomija 04. okt 202209:57 2 komentara
N1

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je za program N1, po prvi put, najavio i pojasnio kojih je to nekoliko ključnih prioriteta za nove mandatare. Ono što će im on savjetovati može se sažeti u pet stubova prioriteta iz kojih će proizaći jasni i mjerljivi ciljevi.

Prvo se, naveo je stručnjak, trebamo suočiti sa našim razmišljanjem da nemamo demografski proglem.

“Imamo ga. On mora biti prvi prioritet o kojem će se pričati. Treba razmišljati i o imigracijama i emigracijama – mi nemamo ni dovoljno radne snage”, podsjetio je.

Drugo na spisku prioriteta je napokon završiti poreske reforme koje smo započeli.

“Pogotovo one u FBiH (jer je entitet RS već dio poreskih reformi okončao). Također, i na nivou BiH, mi moramo dugoročno riješiti pitanje akciza i PDV-a kroz potpuno nove zakone koji će biti stimulativne za ekonomiju. Akcize trebaju biti namjenske, a PDV fleksibilniji, za slučaj kriza”, podcrtao je.

Treći prioritet je vezan za digitalnu transformaciju poslovanja preduzeća.

“Kroz inovativne tehnologije treba pomoći produktivnost preduzeća, naročito onih izvoznih. Na taj način ćemo i mi mi radnici biti konkurentniji, a to je dalje povezano i sa procesom energetske tranzicije”, govori Hadžić, podsjećajući da Bosnu i Hercegovinu od 2026. godine čekaju dodatni porezi na granici Evropske unije, a koji se odnose na proizvode proizvedene od struje za koju su korištena čvrsta goriva.

Digitalna i energetska transformacija će, dodao je, dovesti i do ozbiljnog jačanja ponude u zemlji, a ona do lakšeg kontrolisanja proizvoda.

Ključni stub je, naglasio je, pojačati transportnu infrastrukturu.

“Da naše ceste budu što sigurnije, da radimo prvenstveno na boljem unutrašnjem povezivanju, a onda na vanjskom”, rekao je Hadžić.

Ukoliko krenemo u realizaciju navedenih prioriteta, ubijeđen je Hadžić, može se postići ozbiljan ekonomski bum u zemlji.

U svemu bi, insistira on, pomogla struka koja pozive za saradnje ovog tipa nikada nije odbila.

Hadžić još kratko poručuje: Ovo je idealan trenutak, kriza je uvijek ujedno i šansa!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare