Hadžidedić: Schmidt je trećerazredni političar kojeg se Njemačka rješava

Vijesti 16. jul 202115:05 5 komentara

Zlatko Hadžidedić, vanjskopolitički analitičar, kazao je za N1 kako se ne trebamo pretjerano radovati dolasku Christiana Schmidta na mjesto novog visokog predstavnika. "Cristian Schmidt je jedan trećerazredni političar kojeg se Njemačka želi riješiti, da bi ga isporučila negdje drugdje", rekao je Hadžidedić. Komentirao je i privođenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Kazao je kako je ovdje riječ o prekršaju, a ne krivičnom djelu.

 

“Ovo je prekršaj koji ne spada među krivična djela i ne podliježe tretmanu koji su tužioci odredili. Gospodinu Mehmedagiću se eventualno može oduzeti diploma i može biti kažnjen onaj koji je izdao diplomu suspenzijom. Pritvor i zatvaranje ne odgovara principu vladavine prava“, rekao je.

Kada je u pitanju pranje novca i korupcija Hadžidedić ističe da “to može biti optužba koja je odvojena od one koja se tiče sporne diplome i ne mogu se spojiti u jedno”.

Hadžidedić je kazao da smatra da se pravni sistem naše zemlje nalazi u krizi.

“Ja samo mogu reći da to nema pravnog utemeljenja. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina pravne norme odavno ne važe. Još negdje od 1990. godine pravne norme bačene pod noge još od perioda Lisabonske konferencije kada je 1992. pravni sistem BiH rastavljen i dodijeljen etničkim zajednicama prevođenim svojim političkim partijama”, kazao je Hadžidedić.

O novom visokom predstavniku

Navodi da ne trebamo biti optimisti povodom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik dolazi iz Njemačke koja je napravila zaokret u svojoj politici protiv BiH. Cristian Schmidt je jedan trećerazredni političar kojeg se Njemačka želi riješiti, da bi ga isporučila negdje drugdje. On je bio obnašao funkcije ministra i u jednom mandatu poslanik. U Njemačkoj takvih ima na stotine. Dobitnik je ordena Ante Starčevića zajedno sa istaknutim hrvatskim ratnim zločincima Gojkom Šuškom, Darijom Kordićem, Jadrankom Prlićem. Od njega ne očekujem ništa dobro. Očekujem sa će gurati liniju Dragana Čovića oko stvaranja trećeg entiteta. Jedino ukoliko su Sjedinjenje Američke Države izvršile određeni pritisak kojim bi visoki predstavnik djelovao na drugačiji način. On sa svojom biografijom nije dobrodošao u BiH”, naglasio je.

O Rusiji i Kini

Navodi da stvari koje se tiču BiH su izmještene iz nje.

“Ljudi u BiH koji se nalaze na političkim pozicijama predstavljaju izvršioce nekakvih prljavih poslova koji se izvan granica naše zemlje zamišljaju. Kreatori takvih zamišljanja koji se događaju u BiH su strani faktori. To su faktori koji se nalaze u Evropi. Bili su prije svega locirani u Londonu i Parizu. London sada nije dio EU,ali unutar Evrope postoji jedna politička grupa uslovno rečeno Evropska desnica koja nastoji da podijeli BiH”, dodaje.

Smatra da i Rusija i Kina imaju svoje ciljeve.

“Što se Kine tiče, ona samo izlazi u susret Rusiji. Kina nema nikakav neposredan geopolitički interes. Rusija je dugo godina korištena od strane Londona kao zastor da London nije umiješan u to, nego da Rusija stoji iza Srbije. Također, Rusija ima problem što su Zapadne zemlje posvećene sve više Ukrajini, a Rusija nema adekvatne mehanizme kojima bi to spriječila. Rusija pokušava vršiti uticaj na Balkanu kako bi privolila zapadne zemlje da se povuku iz Ukrajine, jer je Ukrajina osjetljivo područje i samim tim može doći do tenzija i sukoba. Rusiji je stalo da podijeli Ukrajinu, nešto slično kao u BiH”, naglasio je Hadžidedić.

Kako se SAD-u i EU gledaju na BiH

Hadžidedić smatra da SAD želi funkcionalnom napraviti BiH, dok EU je protivnik naše zemlje.

“SAD je jedina globalna sila koja želi da održi BiH cjelovitom. Mi imamo EU protiv sebe. Ja to više puta ponavljam, pa neka se 100 puta pojavi Joseph Borell sa rečenicama kako EU jedva čeka BiH da postane njena članica. Mi smo u ovih 30 godina imali loša iskustva sa Evropskim zemljama. SAD ima princip da nema promjena granica Republika nastalih raspadom bivše države. SAD nemaju jasnu ideju kako bi mogle izgraditi bosanskohercegovačko društvo, te kako bi trebalo da ta država izgleda. U Evropi imamo sasvim drugo raspoloženje. To je počelo od Londona, nastavilo se preko Pariza, ali sada imamo i u Njemačkoj slično raspoloženje, a to je težnja da se izvrši etnička podjela kako BiH, tako i Sjeverne Makedonije i da se zaokruži fantomski Velika Srbija, Velika Hrvatska, Velika Albanija, Velika Bugarska. Potrebno je da se BiH okrene prema SAD, kao i jedinom iskrenom prijatelju unutar EU, a to je Republika Austrija”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare