Hadžihafizbegović: “Na sedam dana zaboravite na Escobara, Palmera, Sattlera”

Vijesti 13. dec 202112:13 > 17:07 0 komentara
N1

Od 14. do 22. decembra u Sarajevu će biti održan tradicionalni festival Kamernog teatra 55 „Dani Jurislava Korenića“. Pored fantastičknih teatarskih produkcija koje će se predstaviti publici, u okviru festivala će se održavati i promocije knjiga eminentnih autora iz regiona. Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog Teatra 55, naglašava za N1 kako je ovaj festival idealna prilika da bh. građani "na sedam dana zaborave na političke lidere i na spinove o nestajanju i dekonstrukciji bosansko-hercegovačkog društva." Otkrio je nekoliko ekskluziviteta, kao i novine koje se uvode od ovogodišnjeg festivala, poput nagrade za najbolju predstavu koja će biti nazvana po preminulom bh. glumcu Draganu Jovičiću.

Kamerni teatar u Sarajevu će, u narednim danima, ugostiti tri stotine gostiju, sedam teatara iz regiona, održat će se promocije najboljih autora i knjiga.

“Imat ćemo i ekskluzivitet kada su u pitanju poromocije knjiga – iz Beča nam stiže naša sjajna spisateljica Meliha Šehić, uz Damira Ovčinu, Almina Kaplana, Ivana Šagot, Adijata Ibrišimović, Zoran Matić, Bašović Almir i drugi”, navodi nam na početku razgovora direktor ove ustanove, Emir Hadžihafizbegović.

Upravo se dešava ekspanzija kvalitetnih bh. književnih autora, naglašava nam Hadžihafizbegović, dodajući da će se promocije njiga održavati svaki dan tokom trajanja festivala, u 13 sati.

No, direktor Kamernog teatra u studio N1 nije došao sa samo jednom ekskluzivom.

“Imamo još jednu ekskluzivu – a ona je na nivou toga kao da ste šezdesetih godina ili sedamdesetih godina dobili za predsjednika žirija Ivu Andrića ili Mešu Selimovića. Naš predsjednik žirija je Svetislav Basara, trenutno najbolji srbijanski pisac. Njegov roman “Kontraedorfin” dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2021. godine. Međutim, njemu teško ide sa promocijama u njegovoj zemlji – a već godinama se suprostavlja nepravdi i korupciji i kriminalu”, govori nam Hadžihafizbegović, upučujući nas na lik i djelo Svetislava Basare, za kojeg kaže da su mu romani najprodavaniji baš u Sarajevu.

Pozvao je i sve ljubitelje teatra da “na sedam dana zaborave na Escobara, Sattlera, Palmera, na političke lidere, na spinove o nestajanju i dekonstrukciji bosansko-hercegovačkog društva.”

Idealna prilika za to je festival „Dani Jurislava Korenića“, koji će biti otvoren sutra, u utorak, otvara ga ministar kulture Samir Avdić, a predstava koja će otvoriti festival je gostovanje iz Hrvatske, “Gospođica Julija”.

Nagrada “Dragan Jovičić” za najbolju predstavu

Pored brojnih predstava koje će biti prava poslastica za ljubitelje teatra, posebna zanimljivost je da će festival biti zatvoren monodramom “Bukača” nastaloj po romanu bh. spisateljice Martine Mlinarević, naglašava nam Hadžihafizbegović, a potom dodaje da će ovogodišnji festival obilježiti i još jedan novitet.

“Osim gluačkih nagrada koje nose naziv po našem drgaom Žanu Maroltu, ove godine smo uveli i nagradu “Dragan Jovičić” za najbolju predstavu, a koja će ostati kao stalna nagrada nakon ove godine, dok Kamerni teatar bude postojao, nagrade će biti nazivane po Draganu Jovičiću”, poručio je direktor ovog sarajevskog pozorišta.

Zahvalio se i bh. velikanu Safetu Zecu, koji je naslikao veliki portret Dragana Jovičića iz predstave Derviš i smrt i poklonio ga Kamernom teatru 55.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!