Hadžije iz BiH dočekuju dan Arefata u Mekki

Novi dan 07. jul 202213:07 > 08. jul 2022 11:31 0 komentara
Reuters/Arhiv

Gost Novog dana na N1 Izet efendija Čamdžić javio nam se uživo iz Mekke i govorio je o dosadašnjim iskustvima naših bh. hadžija kojih je 996 ove godine otputovalo da obavi vjerske propise.

Kako navodi efendija Čamdžić, danas, devetog dana posljednjeg mjeseca mjeseca hidžretskog kalendara muslimani na hadžu dočekuju dan arefata – dan zajedničkog boravka i molitve svih hodočasnika iskrenih namjera.

Duhovno značenje hadža

Iako temperatura u Mekki prelazi i više od 40 stepeni celzijusa, efendija Čamdžić ističe kako su dobijene usluge od strane organizatora hadža zadovoljavajuće i sve je učinjeno kako bi boravak bio što lagodniji, bolji i lakši za obavljanje vjerskih dužnosti.

Nakon detaljno odrađenih priprema, bh. hadžije večeras oko dva poslije ponoći dolaze na Arefat što je centralni obred. Čamdžić ističe kako je i sam poslanik rekao “da je hadž Arefat”.

“Simbolika Arefata se može tumačiti na više načina: na tom mjestu nakon izlaska iz raja/dženneta Adem je susreo suprugu Havu gdje su napravljeni prvi ljudski koraci. Sa istoga mjesta Bog je učio Adema imenima stvari jer dolaskom sa neba nije znao kako se stvari nazivaju iza čega stoji velika pozadina duhovnog značenja, gdje mi imena stvari znamo, ali je važno da razumijemo njihovu suštinu. A suštinu nam je Bog iskazao u časnom Kur'anu rekavši “Ono što je kod vas prolazno je ono što je kod mene vječno”, istaknuo je efendija.

On navodi da hodočasnici dolaze na mjesto Arefata kako bi shvatili suštinu stvari.

“Dolazimo na Arefat kako bi se inspirirali, kako bi se dodatno osnažili u borbi za univerzalne vrijednosti, za ono što je dobro za svakoga čovjeka i čovječanstvo”, poručuje efendija Čamdžić.

Skoro 1000 hodočasnika iz BiH otišlo je na hadž

Na Arefat dolaze ljudi sa iskrenom namjerom i čistim srcem gdje bog oprašta sve grijehe, dodaje Čamdžić.

Po pitanju dosadašnjeg iskustva i susreta sa Kabom, efendija navodi kako su mnogi pokušavali prenijeti svoj doživljaj hadža, ali susret s Kabom i emocije je nemoguće iskazati.

Ove godine čak 996 osoba iz Bosne i Hercegovine se uputilo na najveće islamsko hodočašće gdje će obaviti sve obrede te dočekati Bajram sa vjernicima iz cijelog svijeta koji su se skupili na najčasnijem mjestu radi najuzvišenijeg cilja.

Poređenja radi, prošlih godina zbog posljedica koronavirusa obredima hadža je prisustvovalo svega nekoliko hiljada lokalnih vjernika, a ove godine vlasti Saudijske Arabije su dale zeleno svjetlo za milion vjernika koji dolaze na hadž kako bi ispunili ovu najveću islamsku dužnost.

Bh. hadžije nakon silaska sa Arefata će se spustiti u dolinu Muzdelifah, gdje će provesti nekoliko sati po propisima hadža te klanjati namaz, a zatim će se uputiti na Minu gdje će obaviti ritual gađanja kamenčićima što se ponavlja tri bajramska dana.

Drugog bajramskog dana će stići do Kabe gdje će izvršiti obredni tavaf, hodočašće oko Kabe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!