Hamdija Fejzić na Maršu mira 2021: U Nezuku sam ugledao svjetlo slobode

Vijesti 08. jul 202112:01 > 12:10 0 komentara
Hamdija Fejzić u Maršu mira 2021.
N1

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice, jedan je od onih koji je u julu 1995. godine prošao rutom Marša mira i spasio se od genocida. Prisjetio se kako je to bilo kada su nakon nekoliko dana pješačenja, pod konstantnom paljbom i ranjenicima, došli do Nezuka.

“Jedan broj nas je preživio. Među njima sam i ja koji je izašao u ovo selo i ugledao svjetlo slobode. Zahvalio bih se svim onim mještanima koji su tada, pa i cijele godine poslije, pružali veliku pomoć i u organizaciji, veliku pomoć kada su nas primili ovdje. Mi smo faktički bili polumrtvi ljudi, oni koj ismo izašli i oni su pokazali svoj pravo lice – na koji način se treba odnositi prema žrtvi i poštovati žrtve”, rekao je Fejzić.

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine je podržala organizaciju obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Premijer Kadrija Hodžić kazao je kako je cilj trajno obilježiti ovaj događaj.

“Prvi put smo osigurali da Memorijalni centar u Potočarima ima stalni izvor finanasiranja za obnovu, rekonstrukciju objekta, finansiranje biblioteke, memorijalne građe i projekata koji doprinose ovom kolektivnom pamćenju”, rekao je Hodić.

Pomoć FUCZ i OSBiH

Jutros je kolona Marša mira 2021. krenula iz Nezuka ka Potočarima. Učestvuje oko 3.000 osoba iz raznih dijelova BiH, regije i svijeta. Oružane snage su pripremila kampove na putu do Potočara dok će pripadnici Federalne uprave civilne zaštite pružati podršku učesnicima tokom puta. Pripadnici FUCZ uspostavit će šatorske kampove na lokacijama sela Liplje u općini Zvornik gdje će se završiti prvi dan pješačkog pohoda, Lipljen Do i Ilidža Stari bazeni u Srebrenici, Mravinci-Konjević Polje i Potočari-Srebrenica. Cisterne s vodom biće postavljene na punktovima duž cijele trase. Mobilni timov FUCZ će na nekoliko lokacija pa tako 09. jula i na lokaciji Udrč, inače najtežoj završnoj dionici Marša, pružiti dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i voćem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!