Handke – za jedne prijatelj, za druge negator genocida koji sipa so na ranu

Vijesti 07. maj 202119:15 > 08. maj 2021 08:19 3 komentara

Dolazak dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea u Banjaluku, a potom u Višegrad, izazvao je brojne reakcije. Za jedne prijatelj koji se dočekuje raširenih ruku, za druge negator genocida i osoba koja sipa so na ranu. A za PR Vlade Republike Srpske osoba čiju izjavu mogu snimiti samo odabrani mediji.

Na banjalučkom aerodromu Handkea je dočekao režiser Emir Kusturica. Zajedno su stigli u Vladu RS.

Srdačnu dobrodošlicu upriličilo je entitetsko rukovodstvo.

Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom, Handkeu je uručila Željka Cvijanović. No, i zapjevalo se.

“Vjerujem da moje impresije najbolje opsije čuvena pjesma Tozovca, koji preminuo prije nekoliko sedmica – Dugačka je lajkovačka pruga”, kazao je Peter Handke.

Uz napomenu da je Handke posvećen istini i umjetnosti, uslijedile su riječi dobrodošlice i počastvovanosti.

“Gospodin Handke ima jedan realan pristup o ovom komplikovanom prostoru na kojem mi živimo. Uvijek su ljudi koji razumiju više ti koje i mi razumijemo više i želimo da im damo i ponudimo više”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

“Velika čast za i zadovoljstvo je činjenica da je Handke danas ovdje. Pratimo njegov rad, on je čovjek koji je posvećen istini”, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izjava samo za odabrane medije

Odmah nakon izjava koje su mogli snimiti samo novinari javnog servisa i novinske agencije Republike Srpske, te privatne televizije ATV, Handke je sa Kusturicom otišao u Višegrad. Tu mu je dodijeljena i “Velika nagrada Ivo Andrić”.
Uslijedile su oštre reakcije zbog odlikovanja čovjeka kojeg polovina države smatra nacionalistom, fašistom i kojem se zamjera negiranja genocida u Srebrenici.

“Nije ovo prva posjeta. Handke se već drugi puta pojavljuje u Višegradu. Drugi puta poriče ono što je se na očigled cijelog svijeta desilo. Višegrad je grad živih lomača i grad u kojem su se desili teški ratni zločini”, kazao je Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa IZ u Višegradu.

“Mjera odnosa bilo kakve većinski srpske vlasti ovdje, prema nesrbima su Ratko Mladić i Milan Lukić. I to je poruka koju danas šalju Milorad Dodik i Peter Handke”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Podijeljeni su i stavovi izneseni na društvenim mrežama. Dok jedni veličaju austrijskog pisca, drugi ga osuđuju i smatraju neprijateljem Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare