Handžić: Uplatili su novac, a i dalje se čeka milostinja

Vijesti 03. mar 202111:12 > 12:35 1 komentar

Vibor Handžić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS iz Naše stranke, kazao je za N1, da je jučerašnja sjednica na kojoj je oboren zakon o izmjenama o javnim nabavkama žestoka uvreda inteligencije.

“To je jedna žestoka uvreda inteligencije i licimjerni su vapaji koji su došli nakon sjednice od SDA prema SNSD-u i Dušanki Majkić koju je upravo SDA kroz posredne izbore delegirao u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i omogućio toj stranci da ima četiri zastupnika. Evo to bi mogao biti najeklantantniji primjer što je to bio jedan pogrešan potez”, naveo je Handžić.

Što se tiče nabavke vakcina na entiteskom nivu, kazao je da su nedavno imali sjednicu Doma naroda gdje je bila razmatrana informacija o epidemiološkoj situaciji u BiH i planu cijepljenja u Federaciji BiH, te da je bio nezadovoljan tom tačkom dnevnog reda u kojoj je Vlada napravila totalni neracionalni miks nekih informacija o toj tački dnevnog reda.

“Dakle, potpuno van samog naziva te tačke.  Zbog drugih tema, zdravstvu se posvetilo jako malo vremena. Nikakve informacije na toj sjednici nismo dobili, osim da znamo da su uplaćeni milioni KM za COVAX mehanizam, ali nikakvog još uvijek rješenja nema, niti se ono nazire”, istaknuo je.

Dodao je da su građani su u jako teškom položaju, a posebno kad  se uporedi to da i zastupnici imaju jako malo informacija i osim javnog pristiska i žešćim pristupom na sjednicama, teško da se može doći do informacija.

Kako će se vršiti raspodjela vakcina koje je jučer BiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučuić?

“Apsolutno ne znam nii po kojem principu tako mali broj vakcina rasporediti na neke kategorije koje su prioritetne. U ovom slučaju govorim o medicinskim radnicima i dalje ugroženim kategorijama. Radi se o simboličnoj donaciji jednog malog broja doza. Nemoguće je da ta količina doza zadovolji svakog korisnika kojima je ona potrebna”, rekao je.

Što se tiče jučerašnjeg čina, žestoki su komentari bili i na društvenim mrežama, i u javnosti. Istaknuo je da nije sporna donacija, koliko je sramotno da država BiH prima donaciju vakcina u kojoj nije sposobna da sama nabavi niti jednu jedinu vakcinu.

“Državni nivo vlasti je jedan potpuno nesposoban nivo vlasti, sterilan, koji nije u stanju da riješi ni jedan ozbiljan životni problem. Prvenstveno govorim o migracijama, a sada imamo i ovaj problem vakcina. Imam osjećaj da su namjerno na toj sjednici otišli u širinu sa puno nekih drugih tema, kako nam ništa ne bi rekli o zdravstvenom aspektu i kako bi  potpuno zbunili i zastupnike i javnost”, kazao je Handžić, dodavši:

“Uplatili su novac, a i dalje se čeka milostinja. Ništa se ne radi na implementaciji tog uplaćenog novca”.

Govoreći o Kantonu Sarajevo, kazao je da je apsolutno nezadovoljan načinom na koji inspekcija kontoliše mjere koje donosi Krizni štab.

“Uzet ću primjer javni prevoz. Tačno imate označene mjesta u javnom prevozu gdje se može sjediti, a gdje ne. Inspekcija ne obilazi i ne izriče kazne za nepoštivanje takvih mjera. I Vlada KS je toga svjesna da se to mora popraviti, i do toga će sigurno doći kadrovskim promjenama na čelu same inspekcije i boljom kontrolom njihovog rada”, istaknuo je naš sugovornik.

Osvrnuo se i na povećan broj zaraženih u Sarajevu, ali i na rad Vlade KS.

“Popravio se rad Vlade u smislu komiunikacije s građanima, zbog čega je ova vlada neuporedivo bolja od prethodne. Kada govorimo o ministru zdravstva, nova Vlada je tu nepuna dva mjeseca, minstar zdravstva nije ni toliko. Odmah je u početku svog rada dobio kovid i nije bio operativan u smislu fizičkom prisustva, tako da je on tu jedna kraći period. Mislim da ce ova Vlada pokazat da je neuporedivo bolja od prethodne”, zaključio je za N1 Handžić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare