Harčin o koaliciji SDA i SBiH: Prirodna ljubavna veza koja nikada nije pucala

Vijesti 15. feb 202219:00 > 21:27 1 komentar

"Koalicija SDA i SBiH u Tuzlanskom kantonu nije nikakva novost jer su i prethodnu većinu činili oni. To je prirodna ljubavna veza koja nikada nije pucala i sve rade da zajedno gospodare društvenim resursima", prokomentarisala je bivša ministrica pravde TK Una Harčin govoreći o novoj većini u TK.

Vlada Tuzlanskom kantona pala je jučer, drugi put u dvije godine. Sada se formira treća. Do imenovanja ministara, odnosno nove Vlade, sekretari vrše samo ono što je nužno za poslovanje. Svi drugi procesi, upozorava Harčin, u zastoju su do daljnjeg.

Preletači bez izjava

Ranije je kazala kako je do pada vlade došlo zbog straha određenih poslanika od Ureda za korupciju. Navela je kako su u decembru usvojili Zakon o porijeklu i prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, ada su Ured za korupciju osnovali prošle godine. No, do potpunog operativnog rada treba još aktivnosti i to je sada, kako Harčin kaže, na novoj većini i Vladi. Prema ovom zakonu, nosioci javnih funkcija su u obavezi da prijave sovju imovinu do 6. marta.

Kritikovala je i “preletače” – Jasminu Lugavić i Smaju Mandžića koji su činili većinu sa NS.

“Neko sudjeluje u cjelokupnom procesu pa bez ikakvog obrazloženja strankama iz kojih dolaze, Vladi kojoj su dali povjerenje i građanima koji su ih izabrali, odluče srušiti jedan cjelokupni sistem i napraviti nesigurnost. Mislim na Jasminu Lugavić iz PDA i Smaju Mandžića. Nigdje nemamo njenu izjavu niti rečenicu, barem građanima, zbog čega”, kazala je.

Govoreći o povećanju plata koje su zastupnici sebi izglasali, a što je izazvalo gnjev građana u TK, kazala je kako je to učinila administrativna komisija Skupštine TK gdje su svi donijeli odluku jednoglasno, a da su među njima i članovi nove SDA većine. Riječ je o povećanju osnovice za 8,6 posto. Istakla je kako su se zastupnici Naše stranke odrekli tog povećanja.

“Naša zastupnica nije bila tu jer je bila u izolaciji, ali mi smo se odrekli povećanja. Imamo sada novu većinu koja o tome može odlučivati. Očekujem da će promptno reagovati jer smo imali inicijativu poslanika DF-a da se ukinu paušali i odrede minimalne plate poslanicima. Jjedva čekam da takve odluke donesu”, kazala je Harčin u Danu uživo.

Na pitanje da li su trebali ići u koaliciju sa PDA, navela je kako su ušli u ovu većinu s jasnim programskim ciljevima i da su ih ispunili. U njima su, dodaje, imali potpunu podršku i partnera iz koalicije (PDA).

Zadovoljna je postignutim u 11 mjeseci, a nakon ove pozicije vraća se svom primarnom poslu – advokaturi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare