Haris Silajdžić o izbornom materijalu bez slike: Želio skrenuti pažnju na broj

Vijesti 09. nov 202210:16 1 komentar
N1

Ogromnu pažnju javnosti Haris Silajdžić je uspio privući nakon održanih Općih izbora koji su ga plasirali u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se, naime, od dvadesetosmogodišnjaku, do sada nepoznatog široj javnosti, kojeg smo pitali da li je bilo (svjesne) zloupotrebe imena i prezimena u kampanji.

Haris Silajdžić, kao šesti na listi Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Izbornoj jedinici 7, osvojio je više od 2.600 glasova i mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ne, ne radi se o povratku u politiku nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, nego o 28-godišnjem Harisu Silajdžiću, uposlenika u IT sektoru, koji će naredni mandat provesti u klupama spomenutog doma federalnog parlamenta.

Rodom je iz Goražda. Priznaje kako je ime dobio upravo po nekadašnjem predsjedniku svoje stranke.

“Obzirom da se Haris Silajdžić kao ministar vanjskih poslova tada isticao angažmanom u Ujedinjenim nacijama za pomoć Goraždu, mnogi roditelji su djeci znali davati ime Haris, a ja nisam izuzetak. Dobio sam ime sto posto po njemu. Bio sam jedan od pet Harisa u razredu”, govori nam ovaj budući zastupnik.

Harisu mnogi spočitavaju da je stvorio zabunu kod glasača. On u programu N1 tvrdi da za to nije bilo namjere. Pojašnjava da je izborni materijal dijelio sa slikom, ali da je ipak izrađen i onaj bez nje. Pitali smo da li je to bila lična ili odluka stranke.

“Naravno da je bilo (materijala op.a.) i bez slike. To sam ja lično uradio. Želio sam skrenuti pažnju na neki način u toj masi kandidata koji su bili u mojoj izbornoj jedinici… Stranka za BiH je imala 70 kandidata, morao sam se probati istaći među njima. Želio sam na tom listiću koji je printan bez slike skrenuti pažnju na svoj broj”, tvrdi on.

Pitali smo, stoga, da li je zaista očekivao da će broj, pored ovog imena i prezimena, biti nešto što će skrenuti pažnju ljudima.

“Tiraž koji je printan bez slike je sto puta manji do onih printanih sa slikom. To mogu potvrditi svi oni koji su dobili letak. Nikad ga nisu dobili bez da su dobili i stvarnu sliku uz to”, izjavio je.

Navodi i to da tokom kampanje nije izbjegavao pojavljivanja na skupovima, te priznaje kako se ponekad pribojavao da bi ime i prezime moglo stvoriti zabunu.

“Nisam želio svjesno obmanuti javnost. Ja se zovem tako cijeli život. Odgovorno tvrdim da su se letci bez slike dijelili isključivo na području općine Ilidža jer je tu moja općinska organizacija”, pojasnio je.

Dodao je kako se stranačke kolege nisu ‘bunile’ kada su sporni letci napravljeni, te kako nije bilo savjeta da to ne čini.

Stranka za BiH imat će četiri mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a Silajdžić najavljuje da će mu jedan od prvih koraka kao pojedinca u ovom tijelu biti iniciranje sastanka sa svim načelnicima opština u svojoj izbornoj jednici, kako bi napravio svojevrsnu ‘inventuru’ s ciljem utvrđivanja potreba građana.

Kao IT stručnjak, planira raditi se zalagati i za digitalnu transformaciju sistema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare