Haris Zahiragić odgovorio Jasmili Žbanić

Vijesti 15. maj 202220:46 4 komentara
F.Z./N1

Redateljica Jasmila Žbanić podnijela je prijavu policiji zbog, kako je navela, prijetnji koje su joj upućene na Facebook profilu zastupnika u Skupštini kantona Sarajevo Harisa Zahiragića.

“Želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućena sa Facebook profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Gospodin Zahrigić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč. U prilogu su dva screenshota: Hasan Latić traži da se svo četvero ubijemo po hitnom postupku, a Mirnes Tokić poručuje da metak nije skup. Hiljade ljudi lajkuje ovaj post. Zastupnik Zahiragić ima moć da ove ljude pokrene”, navela je Žbanić za N1.

Smatram da je moja sigurnost ugrožena, istakla je ona još.

“Razlog ovog zlostavljanja je to što sam prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu. Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko tri Facebook profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje. Molim vas da me zaštitite”, poručila je Žbanić.

Ubrzo je reagovao na svom Facebook profilu i “prozvani” Zahiragić. Kazao je da iako redovno čisti sve neprimjerene komentare na FB, ipak, nema vremena da pročita svaki…

“Mediji prenose kako je Jasmila Žbanić prijavila prijetnje koje su joj navodno upućene ‘sa moga Facebook profila’. Naravno, to nije istina, jer nikada nikome, a pogotovo ne njoj, nisam prijetio. Kada su komentari na mom postu u pitanju, trudim se da sve one koji sadrže prijetnje i uvrede, bilo meni ili nekome trećem, uklonim, naravno ne uspijem stići ni pročitati svaki, ne uspiju to ni portali koji imaju zaposlenike i kojima je to osnovna djelatnost”, naveo je Zahiragić.

Jedini kojeg je ona prijavila sam ja, naveo je, između ostalog, Zahiragić, zakljućivši kako rediteljici “valjda treba neke medijske pažnje”.

“Svakako, da ne budem pogrešno shvaćen, osuđujem svaku prijetnju i od nje se ograđujem! Lično sam, svakodnevno, meta desetina, nekada i stotina istih. Ne prijavljujem, ne objavljujem, jer je to cijena koju plaćam radi javnog iznošenja svojih stavova. Međutim, to što osuđujem prijetnje, ne znači da ću mirno posmatrati javno osporavanje broja ubijene djece Sarajeva i njegovo umanjivanje za nekoliko puta, posebno ne kada takvu kampanju pokrene čovjek koji je bio pripadnik paravojne formacije koja je tu djecu ubila”, naveo je, između ostalog, Zahiragić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare