Hasić: Ako volimo sebe, moramo raditi preventivne preglede

Vijesti 22. sep 202120:30 > 22:56 0 komentara

Regionalna direktorica udruženja 'Think Pink - Zajedno smo jedno', Nela Hasić ističe da se kroz kampanju 'Race for the Cure' od prošle jeseni do danas obezbijedio pregled za 2400 žena na 45 lokacija. Naglasila je i da 100 posto od prikupljenog novca, plus sredstva od sponozra, upućuju za preglede onima kojima je nedostupan, koji su u potrebi, naglašavajući još jednom važnost ranih pregleda, zbog toga što, kako kaže "medicinski stručnjaci navode da kad se karcinom dojke otkrije u najranijoj fazi procenat izlječivosti viši je od 90 posto."

Nela Hasić, govoreći za N1 o kampanji ‘Race for the Cure’, iskoristila je priliku i da naglasi važnost ranog otkrivanja karcinoma:

“To je ekstremno važno. Kada se bilo šta otkrije u najranijoj fazi, jasno je da od dijagnoze do terapije – sve postaje lakše za osobu. Manje boli, manje je tegobno, jeftinije je za zdravstveni sistem, sve je jednostavnije. U svijetu već postoje skrining programi gdje se zdravo stanovništvo poziva kako bi, ako postoji nešto, otkrili to na vrijeme. Kod nas ne postoje takvi programi. A ako karcinom postoji – on neće sam pobjeći ili nestati.”

Dodaje i to da:

“Medicinski stručnjaci kažu da kad se otkrije u najranijoj fazi, procenat izlječivosti viši je od 90 posto. Kada se otkrije u 3. ili 4. stepenu, sve je komplikovanije. Ako volimo sebe, onda moramo raditi preventivne preglede.”

No, takvi pregledi nisu dostupni svima, zato su važni odlasci njenog udruženja i tima u manja mjesta i sela, naglasila je.

“U maju smo imali događaje u malim mjestima, koje zovemo ‘Danima zdravlja’, tada smo otkrili pet karcinoma kod žena. Očigledno smo došli na mjesta gdje je ženama to bio jedini izbor”, objašnjava Hasić, ističući važnost kampanja poput ‘Race for the Cure’.

Što se tiče brojki vezanih za kampanju, Hasić ističe da su imali: “Više od 4 500 registrovanih učesnika prošle godine, možemo i ove! Trenutno smo blizu smo 3 000. Očekujem da prestignemo prošlogodišnje brojeve.”

Napomenula je i to da proces registracije oduzima svega dvije minute, te da će se šetnja desiti trećeg oktobra. Ove godine postoji 30 ambasadora kampanje ‘Race for the Cure’, svaki tim se može sponzorisati, a gošća N1 poziva i na to da: “Osim na facebooku i instagramu, provedite neko vrijeme i na našoj stranici!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!