HDZ i SDA daleko od Izbornog zakona, SDP tvrdi: Nova trgovina i usluge

Vijesti 05. jun 202117:12 > 17:37 4 komentara

Bakir Izetbegović i Dragan Čović najavili su kako su nedavno održali posljednji sastanak u ovom formatu na temu Izbornog zakona. Slijede kratki razgovori s međunarodnom zajednicom. Uporedo i razgovori među parlamentarnim strankama.

No, lideri SDA i HDZ-a daleko su od zajedničkog stava. Rezolucijom nakon sjednice HNS-a Dragan Čović je poručio legitimno predstavljanje je donja granica. Bakir Izetbegović mu odgovorio kako HNS stvara pritisak na Bošnjake. Izbori se bliže. Hoće li doći do blokada i bojkota, ukoliko izostanu izmjene Izbornog zakona?

Ima li HNS maksimalističke zahtjeve kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona? Potpredsjednik SDA, Adil Osmanović – smatra da ima. Takvi zahtjevi neće naići na podršku Parlamenta. Mora se prihvatiti da je BiH građanska država i na tome graditi dogovor, poručuje.

“HDZ nije u pravu”

Je li HDZ upravu kada tvrdi da nema legitimne predstavnike u vlasti?

“Naravno da nije upravu, vi ne možete očekivati da evo ja kao Bošnjak svakih izbora moram birati samo nekoga iz reda bošnjačkog naroda, meni se mora ostaviti sloboda kao i svakom drugom građaninu BiH da glasa za onoga za koga cijeni da će na najbolji mogući način braniti interese države BiH i svih njenih građana i naroda”, stav je Adila Osmanovića.

U HNS-u pak uporni. Jučer usvojena Rezolucija između ostalog kaže: Legitimno političko predstavljanje Hrvata u tijelima i institucijama, na svim administrativno-političkim nivoima, donja je granica prihvatljivosti ispod koje neće ići ni jedan predstavnik HNS BiH u svim trenutnim i budućim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama.

Ide li Komšić u novu utrku?

U međuvremenu se mnogi pitaju, ako ne dođe do izmjena Zakona, ide li Željko Komšić ponovo u utrku za Predsjedništvo.

“Prvo daleko je to, ta odluka u mojoj glavi ne postoji, a i da postoji treba je saopštiti u BiH nikako u inostranstvu. Šta će biti, kako će biti, ko to zna, sutra ne znamo šta će biti a ne iduće godine, pogotovo u kontekstu toga što vi aludirate da se prijeti bojkotom izbora što bi sigurno bilo loše po BiH ali i sve političke aktere u BiH, oni koji time prijete morali bi se zapitati gdje će ih to odvesti”, rekao je Komšić.

Mnogi optužuju, prije svega HDZ za blokade brojnih procesa, ucjene na političkoj sceni, u nastojanju da dođu do željenog dugogodišenjeg cilja. Stoga u javnosti i bojazan od eventualnog bojkota predstojećih Općih izbora.

Čitava priča o izmjenama Izbornog zakona ozbiljno je ugrozila evropski put BiH.

“Imali smo zaključke Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira gdje je izričito stavljen fokus na to da neće biti moguće implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pa samim time neće biti moguće ni ispuniti prioritete iz mišljenja Evropske komisije ukoliko se ne bude radilo i na izmjeni Ustava BiH”, kazao je analitičar Rasim Ibrahimagić.

Međusobne optužbe 

“Dragan Čović je izvanredno iskoristio Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika stalno im dajući na značaju da se osjećaju važni, da se osjećaju jači međutim, u suštini, on je pobjednik te njihove unutrašnje igre jer je sa osam posto glasova na teritoriji cijele BiH postao vladar BiH, mislim da je u toj njihovoj igri on ubjedljivi pobjednik”, ocijenio je Draško Aćimović, bivši diplomata.

Već tri godine iz SDA optužuju HDZ i da upravo ucjenjujući izmjenama Izbornog zakona, opstruiraju formiranje Vlade Federacije. No, nakon posljednjeg susreta lider SDA priznaje, da za takve poteze nemaju ni podršku Parlamenta Federacije.

“Ako možemo formirati novu Vladu to treba uraditi ali ja se bojim da nemamo ruku za to. Tako da preostaje vjerovatno da popunimo ovaj sadašnji saziv Vlade sa nedostajućim ministrima”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

SDP: Nova trgovina

“Zadnjih godinu dana mi nemamo kapaciteta na razini koju sad imamom imenovati novu Vladu i to je zabluda pričati o novoj Vladi”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Priča o popunjavanju Vlade izazvala je reakciju SDP-a, iz kojeg su najavili da će učiniti sve kako bi spriječili takav neustavan čin.

U dijelu saopštenja SDP tvrdi: “Trenutno je na sceni nova trgovina u kojoj Izetbegović za ovaj nesuvisli potez moli za saradnju Dragana Čovića, pri čemu tek treba da vidimo kojim ustupcima je SDA spremna platiti takvu uslugu. Da li bi taj ustupak mogao biti upravo legitimno predstavljanje koje traži HNS?”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare