“HDZ je imao 9 prijedloga Izbornog zakona, ne znam zašto se upire prstom u nas”

Vijesti 30. mar 202218:08 > 19:53 0 komentara
N1

"Danas smo promijenili koeficijent koji se vraća na onaj nivo koji je bio 2009. godine. Mi u institucijama imamo istu plaću kao 2009., a ne treba govoriti da je dva put smanjivana. Do sada smo imali 4.75 koeficijent, sada se vraća na 5.35 i to je ono što bi donekle moglo zadržati ljude da rade u državnoj službi, na državnom nivou", kazao je za N1 ministar pravde BiH Josip Grubeša.

“Ranije sam reagirao jer sam imao razgovore sa Sindikatom policijskih službenika koji imaju strašno niska primanja i pogotovo sva ova poskupljenja, tražili smo na neki način da se njima pomogne i onda je HDZ uputio inicijativu gdje će se ovim najnižim službenicima povećati primanja”, dodaje Grubeša.

Mi moramo tražiti modele kako pojačati primanja na državnom nivou, vidimo da su to daleko slabija primanja nego na nivou kantona. Dobro je da se krneulo s nečim i ovaj današnji potez Vijeća ministara gdje se vraća osnovica iz 2009. postaje mjerilo po kojem će se isplaćivati plaća“.

Kako se desilo da poslanici imaju toliko veće plate?

“Uvijek je to tako, da se ne žali onaj koji ima veću plaću, a žali onaj ko ima nižu. Državni službenici na državnom nivou imaju niska primanja i treba naći model kako da se ta primanja povećaju”, kazao je Grubeša.

Kada je riječ o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, Grubeša kaže da je HDZ imao devet prijedloga do sada.

HDZ je imao devet prijedloga Izbornog zakona i ne znam zašto se upire prstom u HDZ da mi nešto opstruiramo, da ne želimo, da čekamo. Mi smo ti koji stalno iniciramo promjene Izbornog zakona. Ja se isto nadam da će biti nastavka razgovora“.

“Ako je potrebno uvijek se može naći model da se pomjere izbori”.

“Mi forsiramo, trudimo se i borimo za vladavinu prava, govorimo o pravnoj državi a ne poštujemo odluke Ustavnog suda. Puno je licemjerja kod nas u politici, dok se toga ne riješimo BiH neće imati nekog vidnog napretka”, kazao je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!