“HDZ našao partnere koji će im kao Djeda Mraz ispunjavati želje”

Vijesti 06. dec 202218:59 8 komentara
F.Z./N1

"Schmidt je HDZ-u ispunio želje, a nije deblokirao procese u Federaciji BiH. Oni možda jesu i dalje nezadovoljni zato što žele da u Ustavu BiH piše da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mora biti član HDZ-a. Bojim se da će sa Osmorkom i to dobiti", rekao je Milan Dunović iz Demokratske fronte, analizirajući novu koaliciju na političkoj sceni BiH.

O nizu aktuelnih pitanja, među kojima je svakako i formiranje vlasti, razgovarali smo sa Milanom Dunovićem, novopečenim državnim zastupnikom i još uvijek aktuelnim potpredsjednikom Federacije BiH. Dunović je i potpredsjednik Demokratske fronte, za koju je potvrdio da je sve bliža opozicionom djelovanju, kao što su naglašavali i kada je manje izvjesno bilo ko će činiti parlamentarnu većinu.

Nije pretjerano optimističan po pitanju sklopljene koalicije između HDZ-a BiH i stranaka tzv. Osmorke. Tvrdi kako HDZ u dobroj mjeri upravlja procesima, a Osmorka na to pristaje.

“Vidjelo se to i kod potpisivanja sporazuma između njih. Vidjelo se i da postoje prioriteti u tom sporazumu: Izmjene Izbornog zakona BiH, Ustava BiH, rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva – odnosno sve one želje koje je HDZ artikulisao cijeli prošli mandat. HDZ zna da je izbor Komšića potpuno legalan i legitiman. Stvar u tome što u njemu vide ozbiljnog političkog protivinika – nekoga ko ima petlje da se suprostavi željama i političkim ciljevima HDZ. To nama može biti i kompliment. Da li je to i Osmorka? Poslije ovog sporazuma nisam siguran”, rekao je Dunović dodajući kako nije siguran ni u iskrenost njihovih namjera pri pozivu DF-u da im se pridruži.

Argument da Osmorka ispunjava želje Draganu Čoviću vidi i u glasanju za Marinka Čavaru prilikom izbora rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH, u koji je Čavara na kraju i izabran, bez obzira što se nalazi i na američkoj crnoj listi.

HDZ-u je, ponovio je Dunović, pogodovao i Christian Schmidt sa svojim nametnutim izmjenama.

“Ispunio im je želje a nije deblokirao procese u Federaciji BiH. Oni možda jesu i dalje nezadovoljni zato što žele da u Ustavu BiH piše da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bude član HDZ-a. Bojim se da će sa Osmorkom i to dobiti”, izjavio je.

“Ne vidim relaksiranje odnosa”

Ne smatra da su približavanja različitih stranaka prilikom SNSD-u i HDZ-u tokom aktuelnog formiranja vlasti doprinijela relaksaciji odnosa, kako brojni tvrde u posljednje vrijeme.

“Ukoliko neko djeluje destruktivno na nivou države, a to su akcijama i ciljevima pokazali HDZ i SNSD, a ukoliko ste vi s njima u sukobu, očito ste konstruktivni. Ako sukob popusti ne znači da je nestao dominantni narativ u HDZ-u i SNSD-u, već da se promijenila druga strana koja im popušta”, tako to vidi Dunović.

Zaključio je kako će vrijeme pokazati kako će funkcionisati njihova pralamentarna većina ukoliko se popuštanja nastave.

Napomenuo je da je HDZ ranije blokirao formiranje nove Vlade Federacije BiH i odbijao izbor novog rukovodstva ovog entiteta, a tražeći promjene Izbornog zakona BiH. Dodaje kako su nakon posljednjih Schmidtovih izmjena zadovoljni, iako tvrde suprotno, dodavši kako su i “našli i političke partnere koji će im kao djeda mraz ispunjavati želje”.

Ostatak gostovanja pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare