HDZ od Vijeća ministara BiH traži žurno usvajanje nacrta budžeta

Vijesti 30. maj 202215:20 > 15:28 6 komentara
HDZ BiH

"Nakon upućivanja nacrta budžeta od strane Ministarstva finansija i trezora BiH u petak, 27. maja 2022. ispunjen je zakonski normativ u procesu usvajanja budžeta BiH čime su ispunjeni uvjeti za daljnje procedure", napisali su iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), pozivajući na žurno usvajanje nacrta budžeta.

“Hrvatska demokratska zajednica BiH poziva Vijeće ministara na žurno usvajanje kako bi se stvorili pretpostavke za ubrzano usvajanju proračuna. Navode da i u prethodnom razdoblju, nastavljamo biti predvodnici politike vladavine zakona i pravne države u svim procesima koji su važni za Bosnu i Hercegovinu”, navode iz ove stranke.

Podsjetimo, jedno od posebno hitnih pitanja na čekanju zbog neusvojenog budžeta jeste i finansiranje pripreme i održavanja predstojećih općih izbora, zakazanih za drugi oktobar ove godine.

Povezane vijesti

Kontinuiranim apelima Centralne izborne komisije BiH za izdvajanjem novca u ove svrhe uporno odbijaju odgovoriti čelnici HDZ-a, tvrdili su zvaničnici. Ove navode je HDZ odbacio, rekavši da se radi o orkestriranom napadu, te da su oni privrženi poštivanju zakonskih procedura.

Treba napomenuti da je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) u nekoliko navrata izbjegao dati podršku za izdvajanje sredstava iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda, ili dati podršku za uvrštavanje ove tačke na dnevni red sjednica Vijeća ministara. Uslijedile su brojne oštre osude, među kojima su i one međunarodnih predstavnika u BiH, uključujući i Delegaciju Evropske unije, kao i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare