“HDZ pravi dogovor sa OHR, širi se antizapadna histerija, to je nečiji cilj”

Vijesti 12. aug 202217:21 > 18:05 5 komentara
N1

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, danas je proslijedio imena sudija Ustavnog suda FBiH u proceduru nakon pisma visokog predstavnika Chhristiana Schmidta. "Vidimo da Čavara imenuje sudije po svom i očito je da HDZ ide prema tome da napravi dogovor sa OHR-om kako bi pokazali kooperativnost", rekao je za N1 urednik Avaza Danijal Hadžović komentarišući aktuelne političke teme.

Hadžović je kazao kako je ovo pobjeda hrvatske i srpske dioplomatije i njihovog lobiranja u međunarodnim krugovima uz aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Činjenica je da Hrvatska lobira da se izborni zakon prilagodi željama HDZ-a. Mnoge evropske zemlje su spremne da naprave kompromis oko građanskog i etničkog predstavljanja. Ako Hrvatska jeste izlobirala simpatije prema rješenju koje preferira HDZ, a šta su bošnjacki lobisiti uradili? Imate člana Predsjedništva Komšića koji sjedi u zgradi Predsjedništva, a s kim se on sastao, koji je uspjeh njegove diplomatije? Njegov rezultat se može pomnožiti sa nulom. Za to vrijeme susjedne države, pa Čović i Dodik, postižu konkretne rezultate”, kaže Hadžović.

Čavara uputio pismo Schmidtu: Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda FBiH

Istakao je kako je SDA u progovorima oko prijedloga izmjena Izbornog zakona uradio sve da se ne doogovore i da je to dio njihove predizborne kampanje.

“Bakir Izetbegović je potpisao “Mostarsku deklaraciju” i potpisao legitimno predstavljane. To je njima unosno sredstvo za radikalizaciju dijela bosnjačke populacije u izbornoj kampanji. Izetbegović može nanijeti štetu bošnjačkom narodu. Nudi nam neku nekontrolisanu histeriju. Dolazimo u opasnu poziciju, da dođemo u skob sa ključnim saveznicima BiH – SAD-om, Velikom Britanijom i EU”, dodaje Hadžović.

Mišljenja je da je odbijanje “Aprilskog paketa” od strane Harisa Siladžića i retorikom da je Zapad protiv BiH prouzrokovao nezainteresiranost zapadnih sila da se aktivno bave političkom situacijom u BiH.

“Ne treba se zavaravati da smo im prvi na lisit prioriteta. Morate imati dobre odnose i doplomatiju i tu nismo ništa uradili. Posljednih godina svjedočimo da imamo sve manje prijatelja. Bojim se da je to nečiji cilj.  Antizapadna histerija se počela širiri i to preko medija koji se finansiraju sumnjivim turskim kapitalom. To se provodi pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića koji je rekao da je predsjednik druge države njegov lider, misleci na Redžepa Erdogana”.

Izetbegović: Nemam namjeru se truditi da pridobijem Izrael

Komentarisao je i prepisku ambasade Izraela u Tirani i ambasade IR Iran u BiH zbog političke situacije u našoj zemlji.

“Imamo apsurdnu situaciju da se Iran i Izrael obračunajvaju i to na terenu BiH što nismo smjeli dozvoliti. To je rezultat lobiranja. Srbija i Hrvatska, te Čović i Dodik, su uložili napore da sa Izraelom naprave dobre odnose i Izrael je ušao u BiH. Bošnjačka politika se bez ikakve potebe politički umješala u sukob Plaestine i Izraela. Stavili su se na stranu Izraela i sada kada Izrael podržava politike Čovića i Dodika mi kažemo da to nije pravo. To je rezultat pogrešne politike, iako se suosjećam za narodom Palestine”, kaže Hadžović.

Za kraj je rekao da je mnogo stranih utjecaja u BiH, ali da SAD neće tako lako BiH ispustiti iz svoje sfere interesovanja, posebno zbog toga što su nam napisale Ustav i uložile mnogo resursa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare