HDZ: Pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito su udar na pravnu državu

Vijesti 18. maj 202209:066 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Nakon što su jučer blokirali usvajanje odluke o izdvajanju novca za održavanje Općih izbora u oktobru ove godine, oglasio se HDZ Bosne i Hercegovine. Poručili su da su "neviđeni javni i medijski pritisci na ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali neskrivenim pozivom na kršenje zakona".

“Takvi pokušaji nedvosmisleno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona. Višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da učestvuju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem. Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutjeli i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je ipak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost”, naveli su iz HDZ-a.

POVEZANE VIJESTI

Dalje su istakli da javnost mora i hoće znati te da se nadaju da će im “najglasniji pojedinci dati te odgovore”.

Nakon toga su citirali izjavu Vjekoslava Bevande: “Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”.

Zatim su poručili da podržavaju ovu izjavu.

“Naglašavamo i napominjemo bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informišemo ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici, nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH. Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog tačke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu”, poručili su iz HDZ-a.

Podsjetimo, Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući je prethodno ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar