Helsinški odbor za ljudska prava: Udaljiti sa posla počinioce gnusnog nedjela

Vijesti 12. apr. 202112:32
Podijeli:
Izvor: YouTube Screenshoot

Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije osuđuje postupak policijskih službenika u HNK koji su tokom proteklog vikenda brutalno i gnusno pretukli mladića u Mostaru zbog nepoštovanja epidemioloških mjera.

“Šokirani smo zastrašujućim nasiljem od strane policijskih službenika koji su se ponašali potpuno neprihvatljivo i neprimjereno policijskim standardima i očekujemo da MUP HNK i nadležna policijska tijela preduzmu sve mjere predviđene zakonom i udalje sa posla počinioce ovog gnusnog nedjela koje narušava već izuzetno nizak stepen povjerenja građana u policijske i pravosudne institucije”, istaknuli su iz Helsinškog odbor za ljudska prava.

Očekuju od nadležnog Tužilaštva da odmah reaguje, te pozivaju sve institucije i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da reaguju osude ovaj gnusni i sramotni čin.

“Brojni primjeri pokazuju, a i ovim postupkom je očigledno, da je neophodna i dalja reforma i profesionalizacija policijskih struktura, te najoštrije sankcionisanje svih onih policijskih službenika koji krše zakon i neprofesionalno obavljaju svoj posao”, naglasili su.

Policija je, podsjećaju, dužna da štiti građane, imovinu i čuva javni red i mir, stoga očekuju od nadležnih institucija da sankcionišu svako prekoračenje policijskih ovlašćenja i upotrebu prekomjerne i nepotrebne sile i o tome obavijeste širu društvenu javnost.

Javnost uznemirena

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zatražio je i njihovu trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je, ističe, izazvao uznemirenost i osudu građana.

Javnost je uznemirena i ogorčena ovim postupanjem te su mnogi zatražili najstrože sankcije za policijske službenike koji su počinili ovu brutalnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar