Hercegovci proslavili 70 godina braka: Nek tvoja uvijek bude zadnja – da, draga

Vijesti 31. jan 202217:11 > 18:21 1 komentar
Mila i Ante Vukoja (Facebook)

Mila (94) i Ante (92) Vukoja iz Širokog Brijega slave čak 70 godina braka. Slave dan kada su prije 70 godina odlučili zajedno krenuti u život ispunjen ljubavlju i poštovanjem. Zajedno stvoriti obitelj.

Ante Vukoja rođen u mjestu Gornji Mamići 15.10.1929.u Širokom Brijegu i Mila Vukoja (djevojački Čolak) rođena 19.07.1927.u mjestu Dužice u Širokom Brijegu vjenčali su se 29.01.1952. u Kočerinu.

Kako su ispričali za Pogled.ba, Ante i Mila su se prvi put sreli na svetoj misi, no znali su jedno za drugo i od prije.

Kako kažu, u ono vrijeme najbolje upoznavanje je bilo ako znaš ‘od čijih je kuća’, jer ne pada jabuka daleko od stabla.

Ante priča kako je Mila bila iz jedne “radne” i poštene kuće, baš kako nam je i Mila ispričala za Antu. Tri godine su živjeli u Milinom rodnom kraju, sve dok nisu podigli dom u Antinom rodnom kraju 1955. u kojem i danas žive.

U braku su dobili sedmero djece, pet sinova i dvije kćeri. Nažalost, jedna kćer je preminula zbog bolesti. Imaju petnaest unučadi.

Kažu, živjelo se od duhana. Ante i Mila, a kasnije i djeca kako su rasla, po danu bi sadili, okopavali, ili nizali duhan ovisno kad se što radilo, a navečer bi Ante isti taj duhan križao kako bi Mila ujutro mogla odnijeti u Mostar i prodati onaj dio koji se ne bi nosio na vagu (duhanska stanica). No kako i danas tako i tada, uvijek postoji rizik. Danas policija, a u ono vrijeme “žandari”.

No bilo je i trenutaka kada se nije moglo osloniti samo na prihode od duhana, pa Ante trbuhom za kruhom odlazi 1970. u Njemačku.

Ante objašnjava kako je otišao samo sa jednim ciljom, kako bi u tom vremenu zaradio za traktora i prehranio obitelj. Jer traktor o ono vrijeme a i danas je bio pola posla. Pa kad se Ante vratio, osim sadnje duhana zarađivao je i radom na traktoru.

Na pitanje, koja je tajna uspjeha, odgovara Ante sa smijehom: “Dobro je slušaj, dobro joj radi i neka tvoja uvijek bude zadnja “da, draga”.

Na kraju razgovora Ante kroz šalu dodaje kako je izdržati u braku 70 godina “zavisi kakva ti bude žena, može ti bit dobra , pa ti bit lako, a moja je bila pogan”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare