Hitna pomoć KS: Zbog vrućina povećan broj kolapsa i poziva

Vijesti 16. jul 202119:03 > 19:59 0 komentara

Za područja sjeverne i sjeverozapadne Bosne, meteorolozi za večeras najavljuju nevrijeme - mogućnost poplava nije isključena. Period nestabilnosti trajaće do utorka a kišu će pratiti visoke temperature.

Ni novogodišnja dekoracija ne šalje nebu hladnije vibracije iako bi to bilo jedino logično objašnjenje njenog postojanja u julu iznad sarajevske Ferhadije. Vruć je bio i ovaj petak iako igra sunca i oblaka šalje poruku da će izvor toplote narednih dana biti zaklonjen ali će djelovati iz sjenke jer meteorolozi poručuju da će temperature ostati visoke.

“Treba naglasiti da i u ovom vremenu kada očekujemo padavine, temperature neće ići ispod uobičajenih za ovo doba godine tako da su one i dalje visoke, u Hercegovini oko 33 stepena maksimalne, u Bosni nešto niže, međutim ništa ispod uobičajenih temperatura za ovo doba godine”, rekao je meteorolog Bakir Krajinović.

Boje li se građani?

Visoke temperature i najava promjene vremena, čine mnoge ne samo nervoznim već i pomalo zavidnim na one koji za sobom vuku kofere – prva je pomisao da odoše negdje gdje je prijatnije. Od vrućine bismo najradije pobjegli i ovako se sklupčali u debelu hladovinu neke krošnje. Ne vuče za sobom niske temperature ali kišu možemo očekivati još večeras.

“Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekujemo padavine visokog intenziteta na ovim prostorima. Izdato je narandžasto meteoupozorenje kada su u pitanju velike količine padavina u kratkom periodu i ono je na snazi od 16. do 19. ovog mjeseca. Zbog toga postoji veliki rizik za poplave bujičnih tokova tako da moramo obratiit pažnju na sve te rizike u narednom periodu kako bismo smanjili negativne posljedice na minimum. Svi građani koji se nalaze na prostoru koji su iskusili ovakav vid poplava moraju biti još oprezniji u odnosu na ostale kako se ne bi ponovile negativne posljedice iz prošlosti”, rekao je Krajinović.

Sadašnjost Njemačke budi strah preživljenih poplava. Pitali smo građane boje li se mogućnosti da nam se ponove u BiH i kako podnose visoke temperature i najavu promjene vremena.

“Mi smo ovdje oko Mediterana, teško će to stići sada. Sad tuče gore sjeverno od Alpi”, jedan je od odgovora.

“Moguće je sve. U Bosnu nam sve dolazi što ne treba, a vrijeme dobro podnosim iako sam srčani bolesnik, na Bentbašu idem, u prirodu...”, kažu građani.

Narandžasto meteoupozorenje

Meteoropate su danas bile suočene sa glavoboljom, kostobaljom, manjkom koncentracije.

“Imali smo dosta poziva sa ulica, zbog kolapsa, gubitka svjesti, slabosti… Imamo dosta poziva meteoropata, osoba koje reaguju na promjenu vremena koju meteorolozi najavaljuju”, rekla nam je Azra Pašić iz Hitne pomoći Sarajevo.

Visokih temperatura nećemo biti lišeni ni narednih dana, tokom perioda padavina. Izdato je narandžasto meteoupozorenje a kada je riječ o poplavama upozorenje se najviše odnosi na one čija su domaćinstva prethodnih godina već bila poplavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!