Hladni radijatori u školama u Brezi, problem koji se ponavlja deset godina

Vijesti 28. okt 202118:58 0 komentara
N1

Zbog nedostatka dijela na kotlu u RMU Breza, ali i zbog loše komunikacije među nadležnima radijatori u školama u ovoj općini i dalje su hladni. Nakon roditeljskog bunta i velikog nezadovoljstva uslijedili su konkretni potezi. Školsko doba mališani provode u hladnim školama, a nastavnici improvizuju kako bi zagrijali učionice.

Kroz hladne hodnike u učionicu. U jaknama pišu i uče nove lekcije. I rukavice su obavezne. Više od 700 učenika u Brezi osuđeno je na ovakve uslove svaki dan – bez obzira na temperature. Razlog je banalan: zbog tehničkog problema u RMU Breza radijatori su hladni. Predstavnici rudnika nisu htjeli pred kamere.

Ono što sam ja informisan radi se o tome da nedostaje dio na kotlu koji se zove rosnica. Ja nisam kompetentan, nisam te struke da govorim o tome, ali sam čuo da je to teško nabaviti. Nije im bilo jednostavno nabaviti. Isporuka iz vana je otežana pa su, da bi ubrzali posao, dogovorili sa livnicom u Visokom… Kako sam informisan za desetak dana bi trebalo da počne toplotni sistem“, kazao je načelnik Breze Vedad Jusić.

Nastavnici su primorani tražiti alternative kako bi učionice makar malo bile toplije.

Ti prethodni problemi više su bili vezani za kvalitet grijanja, ne bi bile odgovarajuće temperature, kapacitet, to nam nije novina. Posljednje dvije godine grijanja nema nikako. Ulazimo u period kada će biti još gore još lošije“, kazala je Mersiha Šehić, direktorica JU Safvet-beg Bašagić Breza.

Zbog toga su roditelji podigli svoj glas. Sve je to rezultiralo konačnim pomakom. Kantonalno ministarstvo obrazovanja i općina Breza odobrili su sredstva za nabavku kotlova školama. No, zbog procedura trebat će tri mjeseca za implementaciju. U isto vrijeme počela je i toplifikacija objekata.

Mi nikako nismo bili informisani da može ili da će doći do problema… Otvorio sam mogućnost da realiziraju nastavu ili skraćivanjem časova sa 45 na 30 ili da pređu na online model jer su osposobljene da obavljaju nastavu putem office365“, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDK.

Sa druge strane problem grijanja u Brezi i dalje će biti aktuelan. Novi načelnik razmatra različita rješenja: jedno od njih je da se uspostavi plinovod od Podlugova do Breze u saradnji sa Vladom Federacije, geotermalno zagrijavanje je također opcija.

Ja bih najradije da se svakom stanovniku stavi na raspolaganju da stavi da izaberu koji je sistem grijanja na raspolaganju. To se ne može desiti za godinu-dvije, ali postoji prilika, mogućnost i dobra volja“, dodaje načelnik Vedad Jusić.

Nedostatak dobre volje, izostanak strategije do sada je rezultirao da generacije i generacije učenika svake godine strepi da li će se prehladiti u školama. Mnogi učenici i sada izostaju zbog toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!