Hleb Života Prijedor mora da plati carinu i PDV za humanitarne pošiljke

Vijesti 07. feb 202213:42 0 komentara
Hleb Života

Hrišćansko Humanitarno Udruženje “HLEB ŽIVOTA” već 25 godina radi na prostoru Sjevero-Zapadne BiH pomažući velikom broju najugroženijeg stanovništva. Podijelili su više od 250 šlepera (oko 3,5 hiljade tona) humanitarne pomoći i realizovali projekte vrijednosti od oko 20 miliona KM. Kako su danas saopćili iz ove Udruge, IO BiH počela je naplatu svojih potraživanja što znači da će uskoro morati zaustaviti neke od njihovih humanitarnih aktivnosti.

“Od samog početka našeg humanitarnog rada sve zaprimljene pošiljke su bile oslobađane carine i ulaznog PDV-a što je prema važećem zakonu u BiH bilo i očekivati. Međutim Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je, iz nama još nejasnih razloga, početkom 2014. godine prekinula da donosi oslobađajuća rješenja za naše pošiljke iako ih je kontinuirano donosila za 50 prethodnih pošiljki gotovo iste sadržine u period od 2000. do 2014. godine. Smatrajući da nema razloga da nam se za te pošiljke ne daju oslobađajuća rješenja nastavili smo sa uvozom ove vrste humanitarne pomoći sve do kraja 2016. godine da bi nam početkom 2017. godine UIO počela slati negativna rješenja za sve prethodne pošiljke (10 humanitarnih pošiljki). To je značilo da naše Humanitarno udruženje mora da plati Carinu i Ulazni PDV za humanitarnu pomoć koja je stigla na tim kamionima a koja je iste vrste kao i ona za koju nam je ova Državna ustanova (UIO) davala oslobađajuća rješenja svih prethodnih 14 godina”, istaknuli su iz Hrišćansko Humanitarnoh Udruženja “HLEB ŽIVOTA”.

Kako navode, provjerili su da li se nešto u Zakonu o Carinskoj politici BiH u to vrijeme promijenilo ali su “informisani da nije bilo nikakvih pravosnažnih zakonskih promjena što prema njihovom razumijevanju znači da se isti zakon, u zavisnosti od osobe koja je donosila rješenja ili ko zna čega drugoga, primjenjivao i tumačio proizvoljno, pristrano i neprofesionalno.”

“I u rješenjima koja su oslobađajuća i u onima koja nisu se pozivaju na iste tačke u zakonu o carinskoj politici ali se ipak za neke pošiljke daju oslobađajuća rješenja u svrhu oslobađanja carine i PDV-a a za druge se po tim istim tačkama zakona za skoro identične pošiljke naplaćuje carina i ulazni PDV. Tome u prilog ide i to da imamo pošiljke robe iz 2014. godine za koje nisu data oslobađajuća rješenja pa onda skoro identične pošiljke za koje su u 2015. godini data oslobađajuća rješenja. Totalno zbunjujuće za nas ali i neprofesionalno i neodgovorno za ustanovu kao što je UIO BiH. Međutim, ovo što smo gore naveli nisu jedini propusti i zbunjujući postupci od strane službenika UIO vezani za ovu spornu situaciju“, navode iz Hrišćansko Humanitarnog Udruženja “HLEB ŽIVOTA”.

Naime desilo se još niz propusta sa njihove strane, ističu oni, koje su ihdodatno zbunile i dovele u nedoumicu i nepovjerenje u ovu Ustanovu jer nam niko nije odgovorio na sljedeća pitanja:

“Ako je rok za donošenje rješenja od strane UIO (pozitivnog ili negativnog) prema zakonu 2 mjeseca zašto je ova Ustanova čekala 3 godine sa donošenjem rješenja za neke od naših pošiljki (ukupno 10 pošiljki – šlepera)? “.

Odgovorno tvrde, navode iz ove Udruge, da bi poslije prvog negativnog rješenja prekinuli uvoz ovih pošiljki i tako ne bi doveli sebe u ovu situaciju, iako je ova vrsta pomoći mnogo značila lokalnom stanovništvu (pelene za nepokretne, invalidska kolica, toaletne stolice, štake, hodaljke, pomagala za invalidna lica, bolničke krevete i razni drugi bolnički materijal).

“Za svaku od ovih pošiljki koje su sadržavale medicinski materijal i opremu (8 pošiljki) tražili smo saglasnost za uvoz ove vrste humanitarne pomoći od Ministarstva zdravlja Republike Srpske i dobili. Pozivajući se na iste tačke zakona na osnovu kojega je UIO počela davati negativna rješenja, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izdaje Rješenja o davanju saglasnosti za uvoz ove vrste robe u svrhu oslobađanja plaćanja carine i carinskih dažbina. Dakle i ovdje se isti zakon dvojako tumači i dovodi nas u konfuziju i do pitanja na koje nam takođe niko nije odgovorio: kako je moguće da nam je Ministarstvo zdravlja na osnovu istih tačaka zakona o carinskoj politici dalo Saglasnost za uvoz ove vrste robe u svrhu oslobađanja plaćanja carine i carinskih dažbina a da nam UIO naplati sve ove dažbine. Ko je pogrešno protumačio i primijenio zakon i doveo nas u zabludu, Ministarstvo zdravlja ili UIO“, pitaju iz Hrišćansko Humanitarnog Udruženja “HLEB ŽIVOTA”, dodajući:

“U cilju dokazivanja nepravde i propusta u radu UIO BiH kojima nas je ova Ustanova dovela u zabludu podnijeli smo žalbe UIO a ona ih je ona odbila kao neosnovane bez pravog obrazloženja i konkretnih odgovora na ova naša pitanja. Radi toga smo pokrenuli sudski spor pred Sudom BiH koji je na našu žalost presudio u korist UIO. Smatramo da je naše tužbe Sud BiH površno i pristrasno razmatrao donijevši presude bez pravog obrazloženja i uporišta u zakonu. Nedavno je pokrenut i Upravni spor pred ovim istim Sudom ali s obzirom na njihovu prethodnu presudu i praksu kojom su se rukovodili ne očekujemo ni ovaj put pravednu presudu. Dakle realno je očekivati da će uskoro UIO pristupiti naplati svojih potraživanja i skidanju novčanih sredstava sa našeg računa što znači da ćemo morati zaustaviti naše humanitarne aktivnosti, jer mi nemamo druga sredstva osim onih u projeketnim fondovima”.

Na kraju su pozvali širu javnost, ustanove i pojedince koji mogu uticati na ovo da daju svoj doprinos pravednom rješenju ovog spora da ne dođe na kraju do ovako ružnog ishoda:

“Ljude koji dođu po svoj obrok u Narodnu kuhinju moraćemo gladne vratiti kući. Ovisnike u našem Centru za rehabilitaciju ovisnika raspustiti. Pomoć djeci siromašnih porodica pri školovanju prekinuti kao i niz drugih humanitarnih aktivnosti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!