HNK bez komesara, stranke se optužuju, građani strahuju…

Vijesti 27. apr 202120:33 0 komentara

Odavno je poznato da postoje problemi kad je riječ o radu policije u Hercegovini. Zbog niza propusta uključujući i posljednje nerede za vikend, SDA je zatražila ostavku ministra MUP-a HNK, Slađana Bevande. Bevanda koji dolazi iz HDZ-a odgovorio je da je apsurdno da ostavku traži stranka koja, kako on tvrdi, opstruira izbor komesara policije.

Licemjerno je, kaže kantonalni ministar MUP-a, da stranka koja opstruira popunu policijskih orrgana traži ostavku ministra zbog narušene sigurnosne situacije. Problema u policiji je mnogo, najveći problem je ljudstvo, policija na terenu, ali i rukovodeća mjesta koja su prazna

Imenovanje komesara policije godinama je kamen spoticanja između vladajućih SDA i HDZ-a, u HNK u kojem od 2014. godine ne postoje ni policijski odbor, javno-žalbeni biro, disciplinska komisija, disciplinski tužilac… U SDA odgovaraju kako je HDZ odgovoran, konkretnije ministar Slađan Bevanda jer je opstruirao i izbor v.d. komesara nakon što je prethodni nezakonito imenovan, a nakon toga i smijenjen. Sve je to dovelo do urušavanja policije, naglašavaju.

Tri osobe u kantonalnom MUP-u ispunjavaju uslove za poziciju komesara odnosno obavljaju funkciju glavnog inespektora, no svi su Bošnjaci. Ministar MUP-a HNK odbija navode da je ova pozicija nacionalno ili politički uslovljena. Šerif Špago, kaže kako neće da vjeruje da je nacionalnost razlog.

HNK još uvijek nema novu vladu, niti će je biti prije novih izbora, kako stvari stoje. Ni to ne pomaže kantonalnom MUP-u da riješi nagomilane probleme jer vlada u tzv. tehničkom mandatu ne preuzima odgovornost.

U petak je sjednica skupštine HNK na kojoj bi se trebalo razagovarati o posljednjim neredima i narušenoj sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!