Hoće li BiH dobiti kandidatski status i ako ne uradi ništa?

Vijesti 13. okt 202219:34 2 komentara

Niko ni danas nema dilemu da li je jučerašnja odluka Evropske komisije za BiH čisto politička odnosno geopolitička. No nije baš najjasnije da li potencijalno neispunjenje uslova znači da nećemo dobiti kandidatski status. Više je optimista da hoćemo, s obzirom da se radi o identičnoj formuli preporuke Evropske komisije kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

Za novinarku koja se 16 godina bavi isključivo EU integracijama dva su razloga za preporuku za BiH.

“Prvo zato što nije fer da Ukrajina i Moldavija dobiju kandidatski status, drugo boje se moći Rusije u nekim dijelovima BiH”, kazala je Tanja Milevska, dopisnica agencije MIA iz Brisela.

Ukratko, sve se “vrti” oko Rusije i veza sa Bosnom i Hercegovinom. Iako naša zemlja u ključnim poljima stagnira, do sada smo imali uslove za preporuku a sada imamo preporuku s uslovima za kandidatski status. Rok pred bh. vlastima je izuzetno kratak.

“Izazov vrlo jasan. Ako hoće sve mogu završiti za 15, 20 dana. Da li hoće? Prije mislim da neće”, kazao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Možda sve i neće ali izvori bliski Evropskoj komisiji tvrde da ako bi donekle ispunili uslove gotovo sigurno ćemo dobiti kandidatski status u decembru. Adi Ćerimagić iz Inicijative za evropsku stabilnost smatra da možda neće trebati ništa.

“Da li će se uraditi nešto od tih 8 tačaka ne bi trebalo da ima uticaj na to da li će BiH dobiti kandidatski status”, kazao je Adi Ćerimagić, Inicijativa za evropsku stabilnost.

I sam kandidatski status je dug put u nepoznato. Uslovi se teško ispunjavaju a paralelno i sam Brisel traži reformu Evropske Unije.

“Ja mislim da ta doza pesimizma ima svoje mjesto zbog cijele situacije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pesimizam vlada i u samoj EU o budućem proširenju”, kazala je Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

No, to ne treba da nas obeshrabruje, kaže bivši šef predstavništva BiH pri EU.

“Kad gledate te zahtjeve oni su potrebni ovdje bez obzira da li idemo prema EU ili ne. Ako ih ispunjavamo dobit ćemo i neke nagrade iz EU. Za mene je mjesto za stolom u Briselu velika stvar. Sad smo u situaciji da o nama pričaju a mi smo iza vrata i čekamo da čujemo šta su odlučili o nama”, kazao je Osman Topčagić, bivši šef Predstavništva BiH pri EU

Odluka Evropskog vijeća u decembru mora biti jednoglasna. Ne moraju odluke o donošenju neophodnih Zakona u Parlamentu BiH, no njih ćemo gotovo sigurno čekati mnogo duže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare