Hoće li BiH ovaj put ostati bez javnog servisa?

Vijesti 23. mar 202219:21 4 komentara

Više od 800 radnika BHRT nije primilo platu gotovo dva mjeseca. Doprinosi se ne uplaćuju već godinama. Radnici ne žele pred kamere zbog pravilnika o javnom istupanju, dok neki državni parlamentarci pozivaju na stečaj, gašenje, bojkotovanje RTV takse koja je zakonska obaveza. Ovo nije prva kriza na glavnom državnom mediju, ali iz BHRT poručuju da je najozbiljnija do sada. Apeluju na međunarodne institucije. 

Neda Tadić jedina je pristala govoriti u ime radnika i članova Sindikata BHRT-a. Kaže da se nalaze u bezizlaznoj situaciji i da je ugrožena egizistencija kompletnih porodica gdje oba bračna partnera rade u javnom servisu. U isto vrijeme državni parlamentarci pozivaju na gašenje.

Razdvajaju nas po nekim imaginarnim etnonaconalnim linijama, broje nam krvna zrnca i slično. Moj stav i stav Sindikata radnika u BHRT-u je da nisu ugroženi ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci, ni ostali. U BHRT-u je ugrožena profesija i opstanak ove kuće”, istaknula je Neda Tadić.

Sa Nedom Tadić saglasan je i generalni direktor BHRT-a koji se plaši da bi ovaj put moglo doći i do gašenja državnog javnog emitera.

“Ja sam po prvi put ozbiljno zabrinut da bi se moglo desiti da BiH ostane bez javnog servisa”, rekao je Belmin Karamehmedović, generani direktor BHRT-a.

Problem je nastao kada se 2017. taksa prestala prikupljati putem telekom operatera. RTRS ne postupajući po Zakonu o javnom RTV sistemu odlučio je zadržati prikupljena sredstva. Spor je presuđen u korist RTRS-a na Okružnom privrednom sudu u Banja Luci, a Sud BiH se proglasio nenadležnim.

“Prihod u tom periodu prema izvodima stavki koje su usaglašene između finansija BHRT-a i RTRS-a je više od 62 milion KM koje pripadaju u ovom trenutku BHRT-u. To je potpuno nezakonit čin i glavni razlog svih problema u kojima se našao BHRT-u“, rekao je Karamehmedović.

“Podijeljena medijska zajednica radi protiv sebe, iznutra. Dio medija želi biti uz skute politike i to je osnovni problem”, tvrdi Marko Divković iz Udruženja BH novinari, i dodaje:

“Udruženje BH novinari je potrošilo silno mnogo vremena i doniranog novca da animira međunarodne institucije kao što su Vijeće Evrope, Eurovizija i ostali da animiraju domaće političari da pronađu konačno rješenje da budu urednički neovisni, tehnički stabilni i finansijski sigurni. Ništa od toga nije urađeno tako da se zapravo blokade računa samo ponavljaju. Politika brine samo o tome koga će utrpati u upravni odbor i ko će biti urednici odnosno direktori”.

Menadžment ove kuće vidi privremeno rješenje u RTV taksi prikupljenoj u Federaciji BiH. Traže način da se raspodjeli na Federalnu televiziju i BHRT, ali bez adekvatnog rezultata. Komentar OHR-a, koji je i jedan od inicijatora osnivanja državnog RTV sistema, nismo dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare