Hoće li dešifriranje aplikacije Sky dovesti do razbijanja kriminalnih grupa?

Vijesti 08. feb 202219:18 > 20:12

Eksplozivne naprave detonirane su u Istočnom Sarajevu na imovini Aleksandra Nikolića, jednog od uhapšenih u akciji Transporter. Nije bilo povrijeđenih, a nema ni motiva za ove napade. Nikolić je ipak, prema sumnjama Tužilaštva BIH, bio dio organizirane kriminalne grupe, čiji su članovi trgovali narkoticima, a za komunikaciju su koristili zaštićenu aplikaciju Sky. I nisu jedini. Šifrovane poruke i programe na svojim telefonima imali su i neki službenici policijskih i obavještajnih agencija.

Detonacija u ulici Vojvode Putnika, kasno po noći u ponedjeljak je uznemirila građane Istočnog Novog Sarajeva. Nepoznati počinilac, bacio je nepoznatu napravu na rent-a-car plac Aleksandra Nikolića, saopštavaju iz PU Istočno Sarajevo, navodeći inicijale. Uslijedio je i drugi napad-na kuću iste osobe:

“Istog dana oko 14.45 časova prijavljeno je da je oštećena ulazna kapija u dvorište kuće vlasništvo A.N. koja je u izgradnji kao i staklo na prozoru kuće, a koja se nalazi u ulici Jovana Raškovića u Istočnom Sarajevu”.

Raspakivanjem Sky aplikacije na vidjelo izašli monstruozni zločini širom svijeta

Za istražne organe ovaj napad je pod posebnom lupom. Aleksandar Nikolić uhapšen je u akciji Transporter, kada je zaplijenjeno preko 300 kg marihuane, ali i kokaina, automobila, kao i više od milion KM. Sumnjiči se da je bio dio organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu je prema informacijama iz istrage Bojan Cvijetić, bivši savjetnik, bivšeg ministra bezbijednosti BiH Dragana Mektića. Sumnja se da Cvijetić nije bio mozak operacija, već visokopozicionirani član koji je imao kontakte u obavještajnom sektoru. Grupa je pala nakon više mjeseci nadzora, ali i dešifrovanja aplikacije Sky. O čemu su i poslanici željeli znati više na aktuelnom času.

“Drago mi je da su maske pale. Vrlo interesantnih informacija pojavljuje se u tim prepiskama i komunikaciji putem aplikacije “Sky”. Pitanje sam uputio ministru Lukaču prevenstveno iz razloga, jer su se u javnosti pojavile informacije da će uskoro ići promjena sastava Vlade Srpske samo kako bi se Lukač eliminisao sa čela MUP-a RS”, kazao je Goran Selak.

“Mogli smo kod Slobodana Vaskovića i na još nekom blogu pročitati da lica sa potjernice dostavljaju teefone direktoru policije Siniši Kostreševiću. Molim da nas obavijestite koliko je čelnika policijskih uprava i direktor poliije, koliko su duboko povezani sa mafijom”, kazao je Nebojša Vukanović.

Šta je aplikacija Sky koju koriste kriminalci širom svijeta

Nema nedodirljivih, kaže ministar Dragan Lukač.

“Nažalost, pojavio nam se određen broj policijskih službenika, ne samo pripadnika MUP RS, već i drugih policijskih agencija u BiH, koji su imali saradnju u kriminalnim krugovima, davajući im podršku, čak izvršavajući s njima određena krivična djela. Postoje tužilaštva koja su nadležna da vode takvu istragu. Ni jedan načelnik, pa ni direktor policije, ako se dokaže bilo kakva njegova odgovornost, neće biti zaštićen, ni od strane tužilaštva, ni od strane policije. Za bilo koga da prijavimo moramo imati adekvatan dokaz. MUP će i dalje nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa s obzirom na to da koristimo u operativnu svrhu aplikacije koje su nam na raspolaganju, što znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije. Susrećemo se i sa mnogo problema po tom pitanju jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro deset godina, i putem koje su razmjenjeni milioni informacija, te koristila kodna imena”, kazao je Lukač.

Dio dešifrovanih “Sky” poruka, već je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Neke odgovore još čekaju od Europola i drugih policijskih agencija širom svijeta.

Prije nešto manje od godinu dana FBI je blokirao i zaplijenio Sky ecc mrežu, kao i web sajt. Do tada su hiljade osobe, uglavnom iz kriminalnog miljea kupovali aplikaciju za nekoliko hiljada eura, te je instalirali između ostalih i na Iphone i Blueberry telefone. Mislili su da ono što dogovaraju niko neće saznati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad