Hoće li Dodik biti procesuiran? Ima li imunitet ili ne?

Vijesti 16. okt 202119:27 0 komentara
Milorad Dodik (N1)

Hoće li biti formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika zbog njegovih istupa u javnosti u posljednje vrijeme? Džermin Pašić, tužilac je inicirao formiranje predmeta, a Dodikovi savjetnici kažu da ne može odgovarati, ima imunitet.

Državni tužitelj Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH. “Službena dužnost tužitelja je da reaguje“, kazao je Pašić za N1.

“Tužitelj sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko CMS-a, no rekacija Tužilaštva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH. kazao je Pašić

A glava XVI Krivičnog zakona BiH govori o djelima protiv integriteta, uz ostalo napadu na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne ili odbrambne moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga za što su zapriječene kazne zatvora i do 10 godina. Djela, za koja kako je ustvrdio pravni savjetnk člana Predsejdništva iz RS, Milan Tegeltija, Milorad Dodik ne može da odgovara jer ima imunitet kroz funkciju koju obavlja.

“Srpski član Predsjedništva iz RS ima imunitet od krivičnog gonjenja u vezi sa funkcijom koju obavlja, a sve oko BIH radi u tom svojstvu! Svaki pokušaj njegovog hapšenja, dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bilo bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BIH u nepredvidiv razvoj događaja.” dodao je.

Pravni ekspert Nurko Pobrić kometira:

Treba izvršiti uvid u Ustav BiH, a on govori tačno o imunitetu, ali ne u odnosu na članove izvršnih organa vlasti. Imunitet kroz krivičnu odgovornost prema ustavu Bih imaju samo članovi predstavničkog organa vlasti, poslanici i delegati ali ne i članovi izvršnih organa vlasti u koje spada i Predsjedništvo BiH, kao i Vijeće ministara BiH.”
Zahtjev za formiranjem predmeta komentirali su danas i u SDS-u koji je održao i sastanak Glavnog odbora. Mirko Šarović je kazao kako nije sporan zahtjev da se nadležnosti vrate RS, ali jeste način na koji se to pokušava uraditi.

“Želimo da kažemo da jesmo za izvorni Dejton, ali sve inicijative moraju da se sprovedu na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i rekao bih, bez dovođenja u opasnost mira i stabilnosti u BiH.I to će biti naš jasan stav, prema svima onima koji izađu sa ovom inicijativom na sjednicu NSRS ili na bilo koji drugi način. Želimo da jasno kažemo da je politika Milorada Dodika, onako kako je vođena i sada po ovim pitanjima, najveća opasnost za mir i stabilnost u BiH, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.” kazao je lider SDS-a.

Na Dodikove riječi da će državne sudije i tužioci iz RS-a napustiti državne pravosudne institucije, sudija Suda BiH Branko Perić jučer je za N1 je izjavio kako se sistem može mijenjati samo zakonom propisanim procedurama. Dodao je i kako pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje, odnsono da političari ne smiju biti izvan zakona.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!