Hoće li mladi koji ispunjavaju uslove za subvenciju stanova dobiti “mizeriju”

Vijesti 16. dec 202110:37 > 10:58 1 komentar
N1

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je jučer listu kandidata koji su ostvarili pravo na subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih. Rebalansom budžeta osigurano je 1.000.000 KM u svrhu podrške ovim osobama.

Hadžiahmetović: Ne bi trebalo da bude ispod 5.000 KM

Kada se taj broj podijeli sa ukupno 864 mladih koje je ostvarilo pravo na subvenciju, jasno je da mladi će dobiti mizeriju. No ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović za portal N1 je ipak potvrdio da to neće biti biti tako, te da će Vlada KS nešto uraditi.

“Danas imamo kolegij Vlade. Mi imamo milion KM u budžetu. Vjerovatno će Vlada morati pregrupisavanjem i preraspodjelom sredstava nešto uraditi. Samo ne znamo koji će to biti iznos. Vjerovatno neće biti 10.000 KM, jer više je od 864 ljudi koji su dobili subvenciju. Sada Vlada treba da kaže koliko je to para koje možemo izdvojiti. Imamo naš milion i vjerovatno, još 3, 4 ili 5 dodatnih miliona. Hoće li to biti 5.000, 6.000 ili 7.000 KM po jednoj osobi, sad ovog trenutka, ne mogu vam reći, jer nije u mojoj nadležnosti, nego u nadležnosti Vlade”, istaknuo je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da postoji i opcija da se novac zatraži i od drugih ministarstava, u slučaju da ovo ne bude imalo dovoljno.

“Vlada će tražiti od drugih ministarstava gdje ima sredstava da pokušamo prebaciti u ovaj dio”, pojasnio je ministar Hadžiahmetović.

Kako je rekao,  “vjerovatno će se osigurati jedan iznos koji je korektan”, te ne bi trebalo da bude ispod 5.000 KM, a sve više od toga, ovog trenutka nije mogao potvrditi.

Mladi razočarani

Jasno je da se mladi nadaju i većem iznosi od 5.000 KM, jer ranijih godina se pomagalo sa 10.000 KM, a ove sa 25.000 KM.

“Radimo ubrzano i do kraja godine, koliko je to zakonska norma, gledat ćemo da idemo na isplatu”, kazao je Hadžiahmetović.

Mladi ovu vijest na društvenim mrežama nisu s osmijehom dočekali. To se vidi po komentarima na društvenim mrežama, gdje su tagovali zvaničnu stranicu Vlade KS, pitajući ih zašto nisu objavili ovu vijest.

“Da li vas je možda sram dati ovako mali iznos”, upitali su mladi.

“Moraju definitivno povećati budžet, 864 osobe su na listi ako budu svima dali kako su i rekli to će biti po 1.154 KM što je zaista smiješno… Ako ostane tako definitivno se treba žaliti … Prije par godina su dobivali po 10.000 KM, prošle po 7.500 KM to je sve OK, ovo je žalosno stvarno”, komentar je na društvenim mrežama.

“Jednostavno nije moguće da se prodalo oko 1.000 stanova za period od godinu i pol u sred korone. Nije bilo toliko stanova u ponudi sa starogradnjom a kamoli da su svi rasprodati. Uz to da je svih 864 ispod 38 godina i da su svi sa prebivalištem u kantonu. Ma, smijurija”, još je jedan od komentara.

“Žalosno, dobiće po 1.100 KM, e baš ste im pomogli mogli su i bez toga. Kakva nam zemlja takvo nam i sve drugo”, još jedan je u nizu razočaravajućih komentara.

Na listi koja je jučer objavljena, prijave 87 mladih su odbačene jer su neblagovremene ili ne ispunjavaju uslove iz javnog poziva. Oni imaju pravo žalbe u narednih sedam dana od dana objavljivanja ove liste.

Kako nam je potvrdio ministar Hadžiahmetović, do kraja 2021. godine će biti informacija kada se i kolika isplata može očekivat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare