Hoće li se političari razočarati brojem glasača van BiH nakon sedmica vrbovanja?

Vijesti 07. aug 202208:43 2 komentara
N1

Centralna izborna komisija odbila je u Centralni birački spisak upisati gotovo 11 hiljada birača, državljana BiH koji žive u inostranstvu. Rok za žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH istekao je sinoć u ponoć. Istovremeno pravo glasa ostvarit će oko 70 hiljada građana iz dijaspore, koji su se prijavili putem online aplikacije a koja je od ove godine novina u izbornom procesu. Iz Centralne izborne komisije su jučer za N1 najavili dodatna poboljšanja u pripremi, praćenju i realizovanju izbora.

Zadovoljni su u Centralnoj izbornoj komisiji rezultatima aplikacije “e-izbori”. Prijava za glasanje iz inostranstva je manje u odnosu na prošle izbore, kada je bilo oko 153 hiljade, no manje je, kaže predsjednik institucije, Suad Arnautović mogućnosti za nepravilnosti u Centralnom biračkom spisku.

Arnautović ekskluzivno za N1: U ponedjeljak promovišemo aplikaciju e-posmatrači

U konačnici, blizu 70 hiljada Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori glasat će na predstojećim izborima. Ipak neki koji su dobili odbijenice, smatraju da je novi elektronski sistem prekomplikovan, te da Centralna izborna komisija često i neopravdano mijenja uslove za prijavu građana iz dijaspore.

Birači van BiH imaju rok do ponoći za žalbe: Šta je bilo sporno u procesu?

U svakom slučaju broj prijavljenih za glasanje iz dijaspore zasigurno je razočaravaju za brojne političare koji su sedmice provodili širom evropskih gradova vrbujući sebi podršku, i nadajući se stotinama hiljada glasova izvan BiH. Prava bitka će se ipak voditi na domaćem terenu, koji uprkos brojnim političkim opstrukcijama, uveliko pripremaju članovi Centralne izborne komisije.

Opširnije u priči Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare