Hoće li zakon o kontroli duhana izazvati propadanje ugostiteljstva

Vijesti 26. maj 202119:24 2 komentara
N1

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH trenutno i dalje razmatra Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, kojim bi bila zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorijama, javnom prevozu i privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca. Predstavnici ugostitelja upozoravaju da bi im zakon dobio ogromne finansijske gubitke i otpuštanja radnika. S jedne strane imaju podršku određenih delegata, dok s druge njihove stavove ostali delegati odbacuju kao neargumentovane.

Novim Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana ugostiteljstvo je osuđeno na propast, poruke su predstavnika ugostitelja. 11.000 osoba ostaće bez posla, njihove procjene su da će godišnji pad prometa iznositi 260 miliona KM. Dalje navode da se jedva oporavljaju od privrednih posljedica pandemije, te da im ne trebaju novi gubici. Njihova ponuda je trenutna primjena postojećeg zakona, koji je na snazi od 2009. godine i propisuje decidno gdje je sve zabranjeno i dozvoljeno pušenje i daje na volju poslodavcu da li želi imati pušački ili nepušači objekat ili kombinaciju i jednog i drugog.

Ovo što je danas na sjednici parlamenta je toliko rigidno i neprimišljeno. Evo samo jedan podatak iz prijedloga zakona. Da su konobari ti koji treba da osiguraju provođenje tog zakona. Dakle, ja kad dođem u kafić i zapalim cigaretu, a) konobar me opomene, b) uskrati mi uslugu i c) istjera iz kafane. On je taj koji provodi zakon. Ja u životu nisam čula za zemlju u kojoj se to radi“, istakla je Aida Feraget, Udruženje “Kud ćeš na me”.

Neki od zastupnika SDP-a ne podržavaju novi zakon, uložili su amandmane zajedno sa kolegama iz SDA odnose se na bezdimne proizvode i proizvode u nargila barovima. Te bio bio zabranjen ulaz maloljetnicima, dok je sada zabranjeno samo konzumiranje.

Nije problem što je rigorozniji od postojećeg Zakona, nego što je rigorozniji od onih u Njemačkoj i regiji. 90 posto Zakon je dobro, ali se amandmanima treba popraviti. Vlada je odbila amandmane, a ja ću insistirati da PD izjasni o tim amandmanima, te ukoliko to se usvoji ja ću podržati Zakon. Ukoliko ne, u klubu SDP je svaki zastupnik rekao da će glasati kako on želi“, naveo je Irfan Čenić, delegat SDP PD Parlamenta FBiH.

S druge strane između ostalih zastupnici Naše stranke i SBB odbacuju sve optužbe da će privredni sektor biti pogođen i smataraju da su argumenti na njihovoj strani kao i mnogobrojna relevantna istraživanja. Dodaju da je zakon uslovljen i od Evropske unije.

Ja sam duboko razočarana identičnim amandmanima iz različitih stranaka, što nam govori da autori ne dolaze iz stranaka, nego iz duhanske industrije. Mislim da postoje lični interesi pojedinih zastupnika i zastupnica vezanih za duhansku industriju“, mišljenja je Sabina Ćudić, šef kluba poslanika Naše stranke u PD Parlamenta FBiH.

Ovi mitovi i neistine koje kruže da će propasti ugostiteljtsvo smatram apsolutno apsurdnim i neistinitim. Smatram da do toga ne može doći i nigdje nije ni došlo gdje god se to uvelo. Ovo je zakon o kontroli korištenja duhana, a ne o zabrani pušenja. Ovaj zakon ne tretira bilo kakvo zatvaranje objekata, uključujući nargila barove, kao što sam čuo“, naveo je Mirsad Kacila, Odbor za zdravstvo Federacije.

Postoji li rješenje i može li se naći kompromis?

Pa rješenje je pola puta. Imamo ovo radikalno da može sve. I zakonom se predviđa da ne može ništa. Imamo fino da može sve, ali pod propisanim uslovima, da niko nema štete a da svako bude zadovoljan“, istakao je Salmir Kaplan, delegat SDA u PD Parlamenta FBiH.

Ko će biti oštećen, a ko zadovoljan, potvrdiće ubrzo prvo Predstavnički dom, a zatim i Dom naroda Parlamenta Federacije. Niko od delegata sa sigurnošću za sada ne može da li će Zakon proći ili ne, zbog toga što su i stavovi u svim klubovima podijeljeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare