Hoćemo li pospremiti grad prije nego što nam dođu gosti?

Vijesti 13. jul 202119:10 14 komentara

Glavni grad BiH još uvijek se ovog ljeta ne može pohvaliti da blista pod suncem. Uskoro stižu i turisti u većem broju, hoćemo li pospremiti prije nego što nam dođu gosti?

Naspram Vječne vatre, ogledalo nas koji baš i ne gorimo od želje da nam bude lijepo i čisto.

N1

Obećanje Edina Forte

Malo dalje od centra glavnog grada BiH, ovakva slika.

N1
N1

Kontejneri se nalaze ispred stambenih objekata a kao što možemo vidjeti u kontejneru je jedna velika kutija sa kostima i mesom, otpadom koji potiče iz neke obližnje mesare i nije mu mjesto ovdje. To i jeste jedan od najvećih problema, kao i činjenica da kod nas ljudi vrlo rijetko recikliraju, da nije označeno koji kontejner je za koju vrstu otpada, te da građani ne koriste kese za smeće već one obične plastične.

Premijer KS Edin Forto, gostujući 21. 6. na N1, rekao je da će problem zapuštenih kontejnera biti riješen za sedam dana.

Na pitanje, kada mogu građani da očekuju da će kontejneri biti očišćeni, odgovorio je: “Sljedeće sedmice.”

Tačno sedam dana kasnije, 28. juna, reporterka N1 Adisa Imamović, bilježi slike: kabasti otpad, prilaz kontejnerima onemogućen zbog velike količine smeća odložene gdje mu nije mjesto.

Načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, 5. jula u našem programu navodi da neko namjerno izvrće kante i prosipa smeće.

“Dovlače i izvrću smeće, ne biste vjerovali gdje mi živimo, dakle izvrnu, pobacaju smeće i odu”, rekao je tada.

Metle i lopate kao poklon Vladi, stižu i na sjednicu Skupštine KS.

“Pored metli ja sam donio i lopate, a to znači da se treba raditi. Kaže, pojavile se zmije, zmije idu na nečistoću. Bliži se SFF i dolaze turisti. Želimo li da na taj način odbijemo turiste iz našeg grada”, rekao je Dževad Poturak, zastupnik SBB-a.

Oformljen operativni tim

Nakon što su nam iz KJKP Rad saopštili da su “dobili instrukcije iz ministarstva” prema kojima je adresa za našu temu to isto Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, te da im pošaljemo mail – to smo i učinili ali nam ni ovaj put niko nije odgovorio. Na razgovor sa nama ljubazno su pristali u KJKP Park. Poručuju građanima: ne bacajte u parkovske kante smeće iz domaćinstva.

“Ptice i psi lutalice su se itekako izverzirali u potrazi za hranom, otvaraju te kese, raznose ih, i u suštini zelene površine, iako je naš radnik bio pola sata sat prije toga na terenu one ponovo izgledaju prljave i onečišćene. Želim naglasiti i da npr. sva novoformirana naselja, Stup, Šip, Rosulje, naselja izgr. u prot. 10 god. nisu obuhvaćena redovnim programom održavanja”, rekla je Aldijana Hamza, portparolka KJKP Parka.

Vlada KS, navodi Hamza, prošle sedmice oformila je operativni tim u kome se nalaze tri gradska komunalna preduzeća Rad, Vodovod i kanalizacija i Park. Pokrenut je i viber broj 062 002 244 za građane – porukom i fotografijom, uz navođenje tačne lokacije, mogu prijaviti sve komunalne probleme. Preduzećima je dat rok od dva sata da nakon proslijeđene poruke koja se odnosi na lokaciju u njihovoj nadležnosti, problem riješe.

Nije da nije do državnog i gradskog nivoa vlasti pa i do ptica i pasa lutalica ali možda je i do nas koji se na gradskom i državnom nivou nerijetko ponašamo kao lutalice i beskućnici, zaboravljajući da nam je i grad kuća po kojoj ne treba usput bacati smeće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare