Hoermman nastavlja borbu protiv korumpiranih u bh. pravosuđu

Vijesti 02. maj 202120:32 1 komentar

U akciji "Barka" 21. aprila ove godine uhapšen je sudija Osnovnog suda u Banja Luci Nebojša Pejović, nakon što je primio označene novčanice privrednika Senada Hoermanna, od kojeg je tražio novac u zamjenu za zaštitu u sudskom postupku. Pejović se sumnjiči za krivično djelo trgovina utjecajem.

Senad Hoermann, privrednik iz BiH i osnivač firme Sevoi Financial Consulting d.o.o. nakon što je imao pravnih problema zbog naziva firme, dobija poziv sudije Osnovnog suda u Banja Luci Nebojše Pejovića, koji mu je kako kaže ponudio zaštitu. Evo šta je ta zaštita podrazumijevala.

“Ti ćeš nama dati, sad 1.000 eura za početka i to je tvoja ulaznica da pokažeš da si čovjek u problemima koji se želi baviti svojim poslom, a ne bakćati se sa ovim. Pošto imamo saznanja da će doći do nekih tužbi, mi ćemo početi se baviti sa tim da tebe štitimo”, rekao je Senad Höermann.

Pozdravi i želje

Sutradan, Hoermann odlazi sve prijaviti Uredu disciplinskog tužioca i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. SIPA dogovora akciju sa njim, te ovaj privrednik sedam dana nakon razgovora sa sudijom Pejovićem odlazi ozvučen sa označenih 1.000 KM, nakon čega je banjalučki sudija uhapšen.

“Dok on nije stavio novac u džep ja nisam davao znakove (SIPA-i). Svaka čast dečkima iz SIPA-e na profesionalnosti, bila je i jedna gospođa tu. (N1: Dobijate li prijetnje?) Dobijao sam želje i pozdrav: “Dabogda se raspadao, dabogda ovo i ono. Uništio si poštenog čovjeka”, kazao je Senad Höermann.

Odbrana sudije Nebojše Pejovića za N1 ističe da je preuranjeno polemisati iznošenjem traženog mišljenje odbrane.

“Nakon lišenja slobode osumnjičenog, javnost ste informisali o dokaznom materijalu dobijenom iz svojih izvora, sudili i zaključivali o rezultatima tih dokaza , pa i temeljitim intervjuisanjem gosp. Senada Hoermanna, koji je svjedok u postupku. Sada, na kraju, Vaše insistiranje na upoznavanju javnosti sa stavom odbrane, od medija bismo pravili sudnicu. Zato, poštujući presumpciju nevinosti osumnjičenog, predlažem da se strpimo i sačekamo pravosudne institucije da obave posao iz svoje nadležnosti”, rekla je Jadranka Ivanović, advokatica Nebojše Pejovića.

Ime sudije Pejovića pominje se i u slučaju Dževada Haznadara zbog malverzacija vezanih za zemljište u višemilionskom iznosu. Ustavni sud je 2012. godine usvojio apelaciju Haznadara, ukinuo rješenje Osnovnog suda. Iako je tada potvrđeno nezakonito postupanje suca Nebojše Pejovića, isti je sudac uz odobrenje Milana Tegeltije donio novo rješenje kojim se utvrđuje prekid spora između Haznadara i Mihajlovića otvaranjem stečaja i likvidacijom firme Domet Dževada Haznadara.

Zbog svega Haznadar je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Pejovića i Tegeltije. Nakon četiri i po godine, dobio je odgovor, da državno Tužilaštvo nije nadležno. Slučaj je prebačen u Tužilaštvo Republike Srpske, nakon čega je donesena odluka da nema elemenata krivične odgovornosti.

“To je kriminalac koji je zaslužio dugogodišnju kaznu, šta je sve radio u periodu dok je bio sudija u izvršnom postupku. Mene je oštetio za milion eura. U tom periodu na čelu VSTV-a je bio Milan Tegeltija”, istaknuo je Dževad Haznadar.

Otkrivanje ostalih članova

Također, Centar javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka podnio je 2012. izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu protiv četvoro osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja tešku blizu dva miliona KM u slučaju nekadašnjeg banjalučkog giganta preduzeća FAM “Jelšingrad“, među kojima je bio i sudija Pejović, piše portal Capital. Svi oni su, prema izvještaju CJB Banjaluka, prekršili zakon i zloupotrijebili položaj, kako bi firmi „Euromotor“ pribavili zaradu od 1,85 miliona KM, navode na Capitalu.

No, vratimo se na početak priče. Hoerman ističe da nastavlja borbu protiv korumpiranih u pravosuđu.

“Radimo na otkrivanju i ostalih članove grupe koji su zajedno sa sudijom Pejovićem. Prema mojim saznanjima riječ je o osam ljudi. Seže čak i do Ministarstva pravde Republike Srpske”, kazao je Senad Höermann.

Vrijeme je da odgovaraju za svoje postupke, ističe Hoermman, navodeći da se koruptivna hobotnica ugnijezdila u pravosuđe BiH. Njegova intencija je da pobijedi korumpirane sudije, zbog onih poštenih kojih su većina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare