Hoffman: Čampara ima tri funkcije, to ni u Sjevernoj Koreji nema

Vijesti 02. jul 202118:33 2 komentara
Hoffman i Čampara (N1)

Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH podnio je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH) zahtjev za opoziv Aljoše Čampare, zastupnika Naroda i pravde (NiP) u Skupštini KS i zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kako je kazao za N1, ovaj zahtjev je podnio u skladu sa Zakonom o sukobu interesa i tijelima vlasti u FBiH.

Čampara inače obavlja dužnost ministra unutrašnjih poslova FBiH gdje zapravo obnaša izvršnu vlast, a kao zastupnik u Skupštini KS i Domu naroda Parlamenta FBiH, nalazi se u sukobu interesa jer su to dvije funkcije u zakonodavnoj vlasti.

Oduzeti mandate zastupnika

Shodno tome, Hoffman je podnio zahtjev da se Čampari oduzmu mandati zastupnika na kantonalnom i federalnom nivou.

“Neka Čampara ostane ministar unutrašnjih poslova FBiH, žao bi mi bilo da ostane bez posla, mora od nečega živjeti, ali ove dvije zastupničke funkcije ne može obnašati. Čampara je u eklatantnom sukobu interesa jer već skoro tri godine obnaša tri funkcije koje su potpuno nespojive. Mislim da takvno nešto nije moguće ni u Sjevernoj Koreji, ali evo kod nas jeste”, naveo je Hoffman.

Niko nije reagovao na ovaj slučaj sukoba interesa

Kako kaže, s obzirom da niko nije dosad reagovao na ovaj sukob interesa, a ohrabren činjenicom da je CIK već počeo oduzimati mandate zvaničnicima koji su u sukobu interesa, on je odlučio podnijeti zahtjev.

“Podsjetimo na oduzeti mandat Ismira Juske (SBB) i Anisa Krivića (SBB) gdje je još manji sukob interesa nego u slučaju Čampare jer su bili imenovani kao zastupnici u općinskom vijeću i savjetnici nekim od ministara u federalnoj vladi. S druge strane, Čampara je ministar MUP-a i po logici stvari on bi trebao biti osoba koja bi bila najodgovornija za provedbu zakona, a evo već ga skoro tri godine krši”, kazao je.

Podsjetio je da je odluka o oduzimanju mandata Juski, a koji je uložio žalbu, pravosnažna i konačna i kao takvu je potvrdilo svojim presudama i Apelacijsko vijeće Suda BiH.

“Dakle tu dileme nema, valjane presude suda imamo i vrijeme je da se gospodinu Čampari zahvalimo na njegovom zastupničkom vojevanju u ove dvije Skupštine”, poručio je Hoffman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare