HPV infekcija poprima razmjere epidemije: “Roditelji, požurite po vakcine!”

Vijesti 10. nov 202209:46 0 komentara

"HPV infekcija poprima razmjere epidemije, a samo jedan nezaštićen kontakt može dovesti do nje. Roditelji, požurite po vakcine za svoju djecu, bit će vam zahvalna", apelovala je ginekologinja Aida Zujović - Ajanović nakon jučerašnjeg početka imunizacije djevojčica u Kantonu Sarajevo.

Vakcinacija protiv raka grlića materice, a koja se u Evropskoj uniji provodi više od 10 godina, počela je jučer u Sarajevu.

Osnovne informacije o procesu možete pronaći OVDJE, a o enormnoj važnosti prevencije zarazom HPV virusom, a samim time i raka grlića materice, za N1 govorila je ginekologinja Aida Zujović – Ajanović.

“Ovom turom vakcinacije obuhvaćena je populacija djevojčica koje su 6. razred. Njih je na području Kantona Sarajevo otprilike 2.100. Na raspolaganju je približno 1.700 doza”, saopštila je na početku.

Vakcina, dakle, može manjkati, no doktorica podsjeća da se skoro pa uvijek javlja blagi otpor kada su vakcine u pitanju.

Zujović – Ajanović pojašnjava kako to nije opravdano i potkrijepljeno.

“Kontraidikacije za nju ne postoje. Vakcine su spasile čovječanstvo. Roditelji trebaju preuzeti odgovornost za zdravlje svoga djeteta. HPV infekcija poprima razmjere epidemije”, upozorila je doktorica.

Ove vakcine se primaju u dvije doze. Djevojčice bi sada trebale primiti prvu dozu, a narednu za nekih šest mjeseci do godinu dana.

Iako se ova vrsta vakcine preporučuje i starijima, za djevojčice se vjeruje da stiču vrstu skoro pa doživotnog imuniteta.

“Ovom vrstom vakcinacije se ne podstiče promiskuitet”

Iako se ova vrsta vakcinacije sprovodi se u više od 150 zemalja svijeta, a u otprilike 40 zemalja ovaj program je u redovnom, nacionalnom programu vakcinacije, njena najava u Kantonu Sarajevo izazvala je različite reakcije.

One su tako dosezale i do krajnje neopravdanih tvrdnji da može poslužiti promociji promiskuiteta među mladima.

Stoga, Ajanović – Zujović još jednom podsjeća da su HPV infekcije vrlo česte, a u 99 posto slučajeva povezane su nastajanjem karcinoma grlića materice. Jedini način zaštite je imunizacija i redovni skrining – posjet ginekologu i upotreba papa testa.

“Ovom imunizacijom se ne podstiču mlade generacije na promiskuitet. Svaka procedura na grliću materice može, manje ili više, uticati na fertilitet. Moramo edukovati mlade: Prevencija, prevencija i prevencija!”, apeluje doktorica.

Studije i istraživanja iz zemalja koje, zbog imunizacije, više nemaju problema sa visokom smrtnosti od raka grlića materice – ukazuju istovremeno na to da imunizacija nije dovela do porasta promiskuiteta u stanovništvu.

“Roditelji moraju da znaju da je dovoljan samo jedan nezaštićeni kontakt da se pojavi HPV infekcija. Odgovornost o zdravlju djece sada snose roditelji. Roditelji, požurite po prvu dozu vakcine za djecu, bit će vam jako zahvalni”, apeluje ginekologinja.

Dodaje da kada dođe do prvih simptoma raka grlića materice, to je onda ireverzibilno i komplikovano stanje. Dramatične promjene u organizmu se rijetko osjete na vrijeme, a kada se pojave onda to, rekla je doktorica, nije dobra perspektiva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!