Hronologija istrage ubistva policajaca KS: Hapšenja, saslušanja, poligrafi…

Vijesti 04. nov 202110:08 > 11:34 0 komentara
N1

Prošlog utorka, 26. oktobra, obilježene su tri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Tri godine traga se za ubicama. Tužilaštvo KS je formiralo poseban tim koji vodi istragu. U okviru ovog predmeta saslušano je 300 osoba.

Ubrzo nakon ubistva, uhapšen je Srećko Trifković koji se dovodio u vezu sa ubistvom dvojice policajaca. Trifković je bio i u pritvoru. Nakon devet mjeseci pušten je na slobodu, jer nije bilo dovoljno dokaza.

Hapšeni su dva puta i Miloš Obradov i Stefan Samardžija koji su pušteni na slobodu.

Poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je blizu100 videonadzora u prve dvije godine istrage.

Pomaka nije bilo. Do jutros. Pod nadzorom Tužilaštva KS, od ranih jutarnjih sati vrše se pretresi u Istočnom Sarajevu i na Palama, a kako je javio naš reporter za sada je privedena jedna osoba.

U akciji učestvuju pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Prema informacijama Istrage, ubice su koristile posebnu aplikaciju za komunikaciju. Nakon što je ta aplikacija razbijena, isplivali su i dokazi, a forenzičari su uspjeli izolovati i DNK prvoosumnjičenog u ovom slučaju.

Podsjetimo, Adis i Davor ubijeni su iz automatske puške i ostali su ležati na zemlji dok su se njihove ubice odvezle u nepoznatom pravcu. Do dolaska ekipe hitne pomoći, još je samo Davor davao znakove života, ali je nažalost i on preminuo.

U Sarajevu je 2019. godine podignut spomenik dvojici heroja.

Šehović i Vujinović važili su za jedne od najiskusnijih pripadnika Policijske uprave Novi Grad.

Šehović je Srednju školu unutrašnjih poslova završio 1995. godine i od tada je policajac, dok je Vujinović Akademiju završio 1998. Obojica su s ponosom nosili čin Višeg policajca te se, prema riječima njihovih starješina, obojica mogu ponositi svojom službom.

Šehović i Vujinović su više puta pohvaljivani od komesara i ministra MUP-a. Šehović je posebno pohvaljen jer je učestvovao u hapšenju opasne kriminalne grupe.

Iza Šehovića su ostali sin i supruga, a iza Vujinovića supruga i dvoje maloljetne djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!