HRS i Most: Politička alternativa Hrvata u BiH, plan B za Izborni zakon

Vijesti 07. feb 202213:39 > 09. feb 2022 18:15
Fena

Izaslanstva HRS-a i Mosta održala su u ponedjeljak u Zagrebu zajednički sastanak na kojemu je analizirana politička situacija u BiH te su definirane zajedničke buduće aktivnosti u cilju dodatnog jačanja suradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH.

“Istaknuto je da Republika Hrvatska mora koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU, Vijeća Europe, NATO-a i dr. kako bi pružila maksimalnu moguću podršku rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH”, kažu iz HRS-a.

Na sastanku je navedeno kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem “otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike”, a dvije stranke smatraju kako izjave predstavnika EU o “jedinstvenoj BiH jednog naroda” najbolje govore o tome.

Naglašavaju kako je potrebna “jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH”.

Pored toga, izražena je nužnost definiranja političkih modela koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan.

“Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sustavno nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj. Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Bruxellesa, a ne svoga naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a osobito nemaju jasnu strategiju što ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona”,  ističu iz HRS-a.

Nadalje navode kako je došlo vrijeme za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH koju će, kako kažu, predvoditi HRS i MOST.

Primarni naglasak će, dodaju, biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona.

Zaključuju kako će dopustiti sestrinskim HDZ-ovima koji, kako se navodi, “objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku”, da ponude svoja rješenja, odnosno Plan B.

“Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice”, navodi se u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad