HRS neće učestvovati na sjednici HNS-a: Pozivaju na odgovornost Dragana Čovića

Vijesti 18. feb 202216:46 2 komentara
HNS

Hrvatska republikanska stranka (HRS) neće učestvovati na vanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) zakazanom za subotu, 19.2., saopštili su ovo na zvaničnoj Facebook stranici.

“HRS je na prošloj sjednici HNS-a napustio ovu instituciju zbog krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije. Poštujući osjetljivost trenutka, na poziv Tajništva HNS-a, poslali smo popis naših izaslanika i uredno primili poziv za sudjelovanje. Nikada nismo, pa ni u trenutku napuštanja rada ove institucije, dovodili u pitanje prirodu HNS-a kao krovne političke institucije. Poštujući aktualni trenutak, ovo je bio potez poštivanja ove institucije s naše strane”, napisali su na početku obraćanja.

Dodaju kako HNS 19.02. mora donijeti jasne i nedvosmislene poruke koje će ići u smjeru težnji ka Ustavno administrativnim reformama BiH.

“Više je nego očigledno kako nama kao narodu nema održive budućnosti u ovakvoj BiH. Od Hrvata se traži kompromis, iako živimo već u situaciji gdje nam se gaze naša ljudska i građanska prava nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon. Traženje isključivo izmjena izbornog zakona je malo! Nama nije cilj zasjesti u fotelje vlasti, nego učiniti BiH po mjeri sva tri naroda, a posebno učiniti je po mjeri hrvatskog naroda u BiH. Najbolji izborni zakon nam ne osigurava jednakopravnost u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, napisali su iz HRS-a.

Naveli su i to kako bi stvari trebalo vratiti na početak, odnosno poništiti sva razna nametanja međunarodne zajednice i vratiti se na Washingtonski sporazum i tek tada govoriti o kompromisu.

“Mora se pozvati Republika Hrvatska kako bi iskoristila sav diplomatski kapacitet unutar euroatlantskih institucija za podršku u tome”, saopšteno je.

Na kraju, pozivaju na odgovornost aktuelnog političkog vodstva hrvatskog naroda za (ne)učinjeno.

“Ne vidimo ništa spornoga u dovođenju u pitanje odgovornosti Dragana Čovića”, stoji, između ostalog, u njihovoj poruci.

Po pitanju organizacije subotnje sjednice HNS-a, naveli su da se, ne samo nastavlja s nedemokratskim metodama, nego se iste nadograđuju.

“Izaslanici nisu upoznati s dnevnim redom, materijalima sa sjednice, kao niti s protokolom iste. Plan je donijeti sve na samu sjednicu, očekujući bespogovorno dizanje ruku za iste. Uz to, sjednica je zatvorena za javnost, uz ometanje mobilnih signala i nalog zaštitarima da onemoguće bilo kakav pokušaj snimanja. Statut HNS-a vrlo jasno kaže kako je rad Sabora javan”, stoji u poruci Hrvatske republikanske stranke.

Postavili su i niz pitanja.

“Koga i čega se to plašimo? Jesmo li mi tu zbog naroda ili je obrnuto? Kojih to važnih informacija moramo lišiti javnost? Zar nije sramotno da, primjerice, Milorad Dodik dobiva izvješća u realnom vremenu o ishodima razgovora u Neumu, a detalji istih se uskraćuju javnosti, odnosno svome narodu?”, navode iz ove stranke.

Dodaju kako je potreban HNS koji će poštivati dokumente koje usvaja, koji će biti krovna politička institucija hrvatskog naroda, a ne propagandistički alat u rukama HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare