Hrvat: Migranti u KS predstavljaju veliki sigurnosni rizik, niko nas nije pitao

Vijesti 28. jan 202111:16 1 komentar
YouTube screenshoot

Skupština Kantona Sarajevo započela je hitnu sjednicu na kojoj zastupnici raspravljaju o migrantoj krizi u KS. Zastupnicima su se na početku obratili ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat te predstavnica IOM-a.

Vlada KS održala je rano jutros hitnu sjednicu također o ovoj temi te pripremila potrebne materijale. Minsiatr Katica kazao je kako su razlog za hitnu sjednicu posljednja dešavanja u migrantskom kampu u Blažuju. Istakao je kako su neredi mogli eksalirati, ali da su dobrom i profesionalnom akcijom policijskih službenika spriječene teže posljedice. podsjetio je kako je šest policijskih službenika lakše povrijeđeno, kao i jedan radnik IOM-a.

“Vjerujem da će zastupnici uložiti napore da pronađu rješenje za probleme s kojima se policija suočava na terenu kada je riječ o nemogućnosti provođenja propisa.
Propise je potrebno unaprijediti i potrebna nam je opredijeljenost za jačanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta. Trenutno radimo na kreiranju budžeta i planiramo raspisivanje konkursa za prijem 300 policijskih službenika”, rekao je Katica.

Načelnik Hrvat kazao je kako nikada nisu dobili odgovor ko je donio odluku da se ovaj broj migranata smjesti u Kantona Sarajevo na tom lokalitetu.

“Jedino mogu pomisliti da su se spustli tu nekim desantom padobranskim. Niko nas nije pitao za sigurnosne procjene, a poslije su tražili da ih zaštitimo i osiguramo područje. Uprava policije ima zakonsku nadležnost da osigura prije svega ličnu imovinsku sigurnost građana. Prema informacijama, niko nije odlučio da smjesti 3.200 ljudi na tom lokalitetu, a prisutni su. Što se tiče sigurnosti, oni predstavljaju veliki sigurnosni rizik. Imali smo tri nereda, 8. i 9. januara u manjem obimu, a posljednji incident je bio najozbiljniji. Odgovorili smo vrlo efikasno. Tek nakon incidenta je stigla inicijativa od Ministarstva sigurnosti koja oprema nama treba za ovu vrstu krize”, kazao je Hrvat.

Predstavnia IOM-a Laura Lungaroti kazala je kako ne mogu utjecati na to koliko migranata će biti smješteno u Blažuju jer drugi kapaciteti ne postoje.

“Potrebno je pronaći ili novi prostor ili čekati da oni sami nađu rješenje na način da odu iz ove države ili negdje drugo. Mi ćemo nastaviti biti dio rješenja”, kazala je Lungaroti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare