Hrvatska procentualno među prvim zemljama po vakcinisanju, BiH ni na mapi

Vijesti 06. jan 202119:18 > 20:23 0 komentara

Od osmog decembra 2020. godine kada je prva Britanka primila vakcinu do 5. januara 2021. prema podacima "Our World in Data" vakcinisano je 14,5 miliona ljudi, i to se uglavnom odnosi na prvu dozu vakcine. Da bi osigurale ranije vakcinaciju zemlje su koristile brojne mehanizme i kontaktirale broje proizvođače, pa je tako Srbija dobila prve doze Pfizerovih vakcina i prije Hrvatske, kojoj se dostavljaju kao članici Evropske unije. Za Kosovo Pfizer odvaja više od pola miliona doza, u Srbiji došle i prve Sputnik V, dok se u BiH uglavnom oslanja na mehanizme zbog čega ne znamo ni kada, ni u kojim količinama, a ni kojim vakcinama će biti vakcinisani građani.

Među zemljama koje imaju najveći procenat vakcinisanih u odnosu na 100 stanovnika su: Izrael sa 15,38, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 8,35, Sjedinjene Američke Države sa 1,46, Britanija 1,39, Rusija 0,55 i Njemačka 0,38 i susjedna Hrvatska sa 0,34.

Prema raspoloživim podacima u susjednoj Hrvatskoj do 5. januara 2021. godine vakcinisano je 13.798 ljudi. U Srbiji se najavljuje da će do kraja ove sedmice biti vakcinisano 11.000, dok u našoj zemlji nije vakcinisan niko.

Gotovo su svim zemljama su do sada korištene Pfizer/BioNTech vakcine, osim u Argentini i Rusiji gdje se vakciniše ruskim Sputnikom V, u Kanadi i SAD-u Pfizer, ali i Moderninom vakcinom, te Kini, Bahrainu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kineskim vakcinama.

 

Ne uzevši u obzir susjednu zemlju koja je članica Evropske unije – Hrvatsku, Srbija je npr. putem direktnih ugovora nabavila 4.875, a onda i 19.500 Pfizer vakcina, te do kraja januara očekuje još 80.000 doza. Istovremeno su u Srbiju došle su i ruske Sputnik V vakcine i najavljuje se da će 2.400 osoba njima biti vakcinisano do kraja sedmice. Premijer Kosova najavljuje da je potpisan direktan sporazum za više od pola miliona Pfizer/BioNTech vakcina.

Bosna i Hercegovina se nije pridružila brojnim zemljama koje su u cilju što skorijeg vakcinisanja dijela stanovništva potpisivale ugovore direktno s proizvođačima kao što je to uradila susjedna Srbija. Ovih dana se najavljuje nabavka ruske Sputnik V vakcine u RS-u, no za to će se sačekati mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

BiH je putem COVAX mehanizma naručila 1.232.000 i putem EU mehanizma nabavke još 892.000 doza, i prve se očekuju u prvom kvartalu ove godine, no niko ne zna u kojim količinama će iz dijelova ove doze dolaziti u našu zemlju. I kada saberemo sve naručene vakcine kojima ne znamo datum dolaska, još uvijek to nije dovoljan broj za masovno vakcinisanje kojim bi se postigao kolektivni imunitet, a samim tim smanjile mjere, rasteretio zdravstveni sistem i omogućio konačni ekonomski oporavak naše zemlje. Sve nabrojano će zemlje koje su počele ranije sa vakcinacijom imati prije naše koja se gotovo pa isključivo oslanja na mehanizme podrške.

N1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!