Hrvatska vlada odbila zamolnicu Tužilaštva BiH

Vijesti 23. sep 202119:05 3 komentara
N1

Dokument koji je upućen iz Bosne i Hercegovine, kako je kazao hrvatski premijer, ne daje nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u Republici Hrvatskoj. Domovinski rat, VRO Bljesak i Oluja temelji su slobode i suvremene hrvatske države, legalne i legitimne akcije, kazao je Andrej Plenković. Pavle Miljevac dodao je kako zapovijedi o granatiranju civila nije bilo.

U zamolnici koji smo ranije objavili navode se imena 14 generala i časnika HV-a, uz ostalo Pavla Miljavca, Mladena Markača, Luke Džanko te trojice umrlih generala, a za koje se pretpostavlja da su sudjelovali u izdavanju naredbi za „neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje sa područja pod kontrolom Hrvatske vojske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice prilkom čega je ubijeno više civila“.

U zamolnici se dodaje:

S obzirom da je Tužilaštvo BiH za navedene prijavljene osobe izvršilo provjere te ustanovilo da se radi o osobama državljanima RH, odnosno osobama koje nemaju državljanstvo BiH, te da je djelo izvršeno s područja Hrvatske sukladno članu 35. Sporazuma između BIH i Hrvatske podnosimo zamolnicu za preuzimanje kaznenog gonjenja u ovom predmetu“.

Nakon što je Hrvatskoj upućena zamolnica za kazneni progon, u BiH obustavljene su sve aktivnosti. No one bi sada mogle biti ponovno aktivirane, što su potvrdili i Plenković, ali i Miljevac.

Što će biti sa predmetom, u Tužilaštvu BIH bez komentara. Milorad Kojić iz Centra za istraživanje ratnih zločina kaže.

Političkih reakcija u RS nema. No nije ih bilo ni kada je zamolnica upućena u Hrvatsku iako je postojala mogućnost da predmet tamo bude odbačen što bi na cijelu priču stavilo tačku.

Podsjetimo da je po upućivanju zamolnice reagirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazavši kako je za krivična djela koja se vežu za operacije Oluja i Bljesak isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske. Iz HNS postojanje navedenog predmeta Dubica i Bosanska Gradiška nazvali su djelovanjem paraobavještajnih bošnjačkih struktura i pristiskom na pravosuđe, iako su prijave u Tužilaštvo stigle iz MUP-a RS.

Detaljnije pogledajte u prilogu Tine Jelin-Dizdar:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare