Hrvatska vraća BiH na zelenu listu?

Vijesti 28. jun. 202116:33 > 17:303 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske kazao je danas kako bi se Bosna i Hercegovina uskoro mogla naći na listi sigurnih zemalja, javio je HRT.

Božinović je naglasio kako krajem mjeseca istječe odluka Vlade RH o načinu prelaska hrvatske granice za pojedine zemlje, a s obzirom na epidemiološku situaciju.

“Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva”, kazao je hrvatski ministar. Napomenuo je i da se odluke i liste koje se utvrđuju na razini Europske unije ne odnose na bilo koje državljane, nego na prostor iz kojeg putnici dolaze.

Božinović: Većina Europe u “zelenom”

“Epidemiološka služba, odnosno referentni centar za epidemiologiju, trenutno raspravlja na temu prelaska hrvatske granice, što će onda biti prezentirano na sastanku Stožera. Vjerojatno i Vlade. Onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granica Hrvatske. U ovom trenutku cijela je Europa u zelenom, najveći dio, barem ova naša emitivna tržišta. Kada govorimo o mapama Europskog centra za kontrolu bolesti, dosta je i trećih zemalja u zelenom. Međutim svaka država ostavlja sebi suvereno pravo da odluči o tome kako će se prelaziti njezine granice”, dodao je Davor Božinović.

Sigurno je, rekao je također, da se za tranzit iz zemalja koje su u zelenom, a iz tih smjerova se ulazi u Hrvatsku, neće tražiti nikakve dodatne potvrde. Odnosno pojedinačna jamstva vezano za testiranje, preboljenje COVID-a, odnosno dokaze o cijepljenju. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se trenutačno razgovara i o tome će se obavijestiti javnost, rekao je Davor Božinović.

Na listi sigurnih zemalja mogla bi se naći i Bosna i Hercegovina, otkrio je.

“Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane uz testiranje, preboljenje ili dokaz o cijepljenu, što se tiče boravka u Hrvatskoj. O tome se razgovara”, poručio je Božinović, prenio je HRT.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar